A University of East Anglia szakértői hamarosan megkezdik a vizsgálatokat a joghurt szénanátha-ellenes hatásaival kapcsolatban. Az egy évig tartó kísérlettel a résztvevők rengeteg pénzt takaríthatnak meg, amelyet a tünetek enyhítésére szolgáló gyógyszerekre költenének.
A kutatócsapat már elvégzett egy előzetes tesztet egy kisebb csoporton és kiderült, hogy a Lactobacillus casei Shirota (LcS) baktériumtörzset tartalmazó joghurtitalok immunválaszt váltanak ki a pollenek ellen. Dr. Andrew Wilson allergológus és tüdőgyógyász és munkatársai úgy vélik, a joghurt megakadályozza a pollenre adott, a szénanáthát okozó túlzott immunválaszt.
A szénanátha akár allergiához is vezethet, megzavarja az alvást és zavarja a koncentrációt az iskolában és a munkában. A pollenszezon rendszerint egybeesik az érettségi- és vizsgaidőszakkal, emiatt számos fiatal életét keseríti meg. Becslések szerint Nagy-Britanniában nyaranta 324 millió fontnyi bevételkiesést okoz a cégeknek a szénanátha.
"Vizsgálatunk az első, amely bizonyította, hogy a probiotikumok, mint például a joghurtitalok hatással vannak az immunrendszerre" - mondta el a Daily Mail újságírójának dr. Wilson. "Most önkénteseket keresünk, akik előrevinnék a vizsgálatokat. Óriási áttörés lenne egy olcsó, nem gyógyszeres kezelési mód."
A szakember szerint, aki maga is szénanáthás, a további vizsgálatok télen kezdődnének "ellenőrzött laboratóriumi körülmények között". A kutatók pollen segítségével váltanák ki a szénanáthát, majd joghurtital adagolásával próbálják megszüntetni a tüneteket.