Yangmei Li, a Cambridge-i Egyetem epidemiológusa munkatársaival 12 éven át követett nyomon 23 ezer férfit és nőt. A kávét fogyasztóknál 27 százalékkal alacsonyabb volt a stroke kockázata a sohasem kávézókhoz képest, azonban az elfogyasztott kávé mennyisége nem befolyásolta a kockázat csökkenését.
"Az összefüggés a nemre, éetkorra, társadalmi hovatartozásra, iskolázottságra, dohányzásra, alkohol- és teafogyasztásra,a fizikai aktivitásra és a cukorbetegségre történő korrekciót követően is fennállt" - mondta el Li. "Emellett az elfogyasztott kávé koffeintartalmától és fajtájától sem függött."
A szakemberek szerint az új kutatás eredményei nem úttörőek, azonban megerősítik a korábbi vizsgálatokat. Korábbi kutatások azt tárták fel, hogy a kávéfogyasztás összefüggést mutat a II-es típusú cukorbetegség (a stroke egyik fő kockázati tényezője) rizikójának csökkenésével, továbbá a szívbetegség előfordulását is csökkenti. A vizsgálatok nagy részében azonban a résztvevők saját maguk számoltak be kávéfogyasztásukról, miközben ez a csészék eltérő mérete miatt nem tekinthető megbízhatónak. Ezért hivatalosan senkinek nem ajánlják, hogy kávéval próbálja meg elkerülni a stroke-ot.