Miért csökken a szoptató nő libidója, és miért nem termel tejet a férfi?

Vágólapra másolva!
A prolaktin-hormon szintjének szabályozását ellátó mechanizmust sikerült azonosítania a svéd Karolinska Intézet tudósainak. Az eredményeket a Neuron címet viselő szaklapban hozták először nyilvánosságra.
Vágólapra másolva!

A prolaktin hormon kiválasztásáért az agyalapi mirigy felelős, ez a hormon pedig azt jelzi a kismamák szervezetének, hogy eljött a tejtermelés ideje. A prolaktin kiválasztását normális esetben a dopamin gátolja, ezért nem termel tejet a férfiak szervezete, illetve a nőké is csak kismama korban.


A dopamint pedig az ún. TIDA neuronok választják ki az agy hipotalamusznak nevezett részében. A Karolinska Intézet kutatóinak most sikerült a világon először feltárni a TIDA sejtek elektromos aktivitását, amely a prolaktin-szint szabályozásának módjáról is sokat elárul.


A kutatómunka alapján készült tanulmány szerint a TIDA neuronok minden 20 másodpercben kisülnek, egy elképesztően pontos ritmikus működési mechanizmusnak köszönhetően. A Karolinska Intézet tudósai szerint ez a pontos ritmikus működés állhat amögött, hogy ezek a sejtek ennyire határozottan képesek blokkolni a prolaktin kiválasztását. Az ugyanis már régóta ismert tény, hogy a ritmikus jelzés képes az idegsejtek számára biztosítani azt, hogy nagymennyiségű jelzőanyagot bocsássanak ki.


A prolaktinszint megemelkedésének kellemetlen mellékhatásai


A kutatók ugyanakkor arra is fényt derítettek, hogy az ún. TRH jelzőanyag, amely a prolaktin kiválasztást stimuláló anyag, képes megzavarni a TIDA idegsejtek ritmikus jelmintázatát.


A prolaktin hormon jelentős szerepet játszik a szaporodás és a termékenység területén, például a szexuális libidó csökkenését is befolyásolja. De prolaktin választódik ki orgazmus közben is, és úgy vélik, a hormon nagy szerepet játszhat az anyagcsere folyamatok szabályozásában is, mivel a magasabb prolaktinszinttel rendelkezők általában hajlamosabbak túlsúlyossá válni.


A prolaktinszint megemelkedhet - nem meglepően - azoknál a betegeknél is, akiknek dopamin-gátló készítményeket kell szednie, pl. pszichés zavarok kezelésére, ezek a betegek időnként beszámolnak libidócsökkenésről, és indokolatlan tejkiválasztás jelenségéről is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről