A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Új veséje nőtt az ötéves kislánynak

Vágólapra másolva!
Az ötéves Angel Burton születése óta ismétlődő, fájdalmas vesefertőzésekben szenvedett, majd mindkét veséje leállt. Az elkerülhetetlen műtét során tett felfedezés megdöbbentette a szakértőket: a kislány hasüregében négy vesét találtak, vagyis két új nőtt ki a régi pár szerv tetején.
Vágólapra másolva!

Az új vesék átvették a régiek szerepét, ez azt jelenti, hogy a brit kislány gyakorlatilag "kigyógyult" a veseelégtelenségből. Most, három évvel később, nyolcéves korában Angel jó egészségnek örvend, családja pedig a mai napig hálás a csodáért, amely megváltoztatta a kislány életét.


Angelnél a kettős vese elnevezésű ritka állapot áll fenn. Ekkor mindkét oldalon két vese található, amelyek egymáshoz kapcsolódnak, a húgyhólyagba vezetó húgyvezeték lehet közös vagy különálló is. Angel esetében a vesék kapcsolódnak egymáshoz, de mindegyik külön húgyvezetékkel csatlakozik a hólyaghoz. Ez azt jelenti, hogy a kislánynak négy veséje és négy húgyvezetéke van.


Az orvosok úgy vélik, a korábbi ultrahangvizsgálatok során azért nem derült fény a különös állapotra, mivel a vesék egymás tetején helyezkednek el. A kislány édesanyja, a 32 éves, Louth-ban élő Claire Burton 2001-ben adott életet lányának, azonban a baba egészsége hónapok múlva romolni kezdett. Számos vizsgálat elvégzése után állították fel a kétoldali reflux (visszacsorgás) diagnózisát, amely azt jelentette, hogy a húgyvezetékben található billentyűk működési zavara miatt a vizelet a vesébe visszajutva fertőzésekhez vezet.


A rendszeres kontrollvizsgálatok során kiderült, hogy Angel veséi súlyosan hegesedtek és műtétre van szüksége, amelyet 2007 októberében végeztek el a Sheffield Children's Hospitalben. A műtét során mesterséges billentyűket szerettek volna képezni a húgyvezetékben, ekkor azonban felfedezték a plusz veséket.


"Egy és negyed óra elteltével kijött az orvos" - emlékszik vissza a háromgyermekes Claire. "Azt mondta: valami nagyon, nagyon furcsa dolgot találtunk annak ellenére, hogy Angelnél az elmúlt évben rengeteg ultrahangvizsgálatot végeztek. Azután elmagyarázta, hogy endoszkópot vezettek be a kislány húgyhólyagjába, hogy létrehozzák a mesterséges billentyűt, azonban a normális kettő helyett négy húgyvezeték-nyílást találtak és amikor felvezették a kamerát, két teljesen egészséges vesébe jutottak, amelyek a másikak tetején helyezkedtek el."


"A két plusz vese teljesen független a másik kettőtől" - folytatta Claire. "Azon csodálkoztak, miért nem látták ezt soha az ultrahangon, amikor öt éve rendszeresen vizsgálták. Ez egy valódi csoda, nagyon boldogok vagyunk, hogy Angel visszatérhet boldog, egészséges régi önmagához."


A kislány műtétjét végző Prasad Godbole gyermekurológus a Daily Mailnek elmondta: "Nagyon meglepődtem, hogy Angelnek kettős veséje van, mivel a korábbi vizsgálatok egyike sem mutatta ezt ki. Néha előfordul ilyen, mégis meglepődtem, mert semmilyen jel nem utalt rá. A kislány veséi rendben működnek."


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!