Mintegy 34 ezer európai ember génjeit tanulmányozva brit és amerikai kutatók megállapították, hogy a koleszterin szintézisében, valamint a D-vitamin lebontásában és szállításában közreműködő három gén bizonyos változatainak előfordulása növelheti a vitaminhiány kockázatát.
Mint Elina Hypponen, a University College London munkatársa elmondta, ennek a három génváltozatnak a jelenléte több mint duplájára emelte a D-vitamin hiányának kockázatát.
A D-vitamin hiánya összefüggésbe hozható a csontok gyengülésével, de növelheti egyes ráktípusok, az artériás betegségek és a tuberkulózis (gümőkór) kockázatát is. A világ népességének csaknem fele él D-vitaminhiánnyal, a helyzet ráadásul romlik, mert az emberek egyre kevesebbet tartózkodnak a szabadban, vagy ilyenkor befedik teljes testfelületüket.
A szakértők naponta 25-50 mikrogramm D-vitamin bevitelét javasolják, ezt magunkhoz vehetjük például halolajjal, tojással és a zsírosabb húsú halak fogyasztásával.
Hypponen hangsúlyozta, hogy továbbra is legfontosabb a vitaminhiány megelőzésére a megfelelő étrend és a napfény, ám a tanulmány magyarázatot adhat arra, hogy miként alakulhat ki azoknál is, akik betartják ezeket az életmódbeli ajánlásokat.