A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Szervdonorokat toboroz egy, a világ legritkább betegségében szenvedő brit nő

Vágólapra másolva!
Egy brit tanárnő olyan ritka tüdőbetegségben szenved, amely mindössze nyolc embert érint a világon. Betegségén csak a tüdőátültetés segítene. Az ötvenéves nő kampányt indított, hogy felhívja a figyelmet a szervadományozás fontosságára.
Vágólapra másolva!

A nagy-britanniai Theresa Sanderman-Charles idiopátiás pleuroparenchimális betegségben szenved, amely során tüdeje fokozatosan veszti el rugalmasságát és tágulékonyságát. Végstádiumban a szerv már teljesen rugalmatlan, a beteg nem jut oxigénhez, és teljes tüdőátültetés hiányában meghal.


Theresa arra használja fel betegségét, hogy másoknak segítsen. Megfogadta, hogy "Save 5!" (Ments meg 5 embert) névre keresztelt programja segítségével legalább 10 ezer szervdonort toboroz mindenféle problémákkal küzdő sorstársai számára. "A név onnan jött, hogy minden ember öt másikat láthat el donorként létfontosságú szervekkel" - magyarázta a Daily Mail riporterének a tanárnő..


A szükségesnél kevesebb oxigénnel egy életen át


A nő egész életében nehezen lélegzett, és szinte folyamatos fáradtsággal küzdött, azonban a diagnózist csak az elmúlt évben állították fel nála. Tünetei bizonytalanok voltak, mivel egyúttal egy másik tüdőbetegségben, úgynevezett fibrotizáló tüdőgyulladásban is szenved, amely hatására már eleve kevesebb oxigén jut a tüdejébe a szükségesnél.


Theresánál tavaly októberben végezték el a tüdőbiopsziát, a diagnózist négy hónappal később, idén januárban tudta meg.


Naponta három szervátültetésre váró beteg hal meg


Kampányát a tüdőbiopszia után indította el, hogy felhívja a figyelmet a szervadományozásra. Több száz fontot áldozott fel saját megtakarításaiból, hogy kifizesse azt az 5 ezer arany kitűzőt, amelyet a szervdonoroknak adományoznak. A kampány kezdete óta 500 új donorjelölt jelentkezett.


"Minden nap három olyan ember hal meg, akik szervátültetésre vártak" - mondta el Theresa. "Bármi történjék velem, csökkenteni szeretném ezt a számot. Úgy érzem, azért lettem beteg, hogy életre hívjam ezt a kampányt és ezzel sok ember életét menthessem meg."


Rendkívül ritka tüdőbetegség


A nő kezelő orvosa, dr. Helen Parfey szerint a betegség olyan ritka, hogy Theresa mindössze a nyolcadik eset a világon. A kórképet is csak 2004-ben írták le először. "Ez a betegség a tüdőfibrózis igen ritka és szokatlan formája" - magyarázta a Daily Mailnek a doktornő.


"Még nem tisztázott, hogy örökletes-e, tény azonban, hogy leírták ikrekben is. Jelenleg nem létezik hatékony kezelése, az egyetlen megoldás a tüdőátültetés."

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!