A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Az olcsó napszemüveg többet árt, mint használ

Vágólapra másolva!
Egy napszemüveg magasabb ára nem nyújt garanciát a megfelelő UV-védelemre, azonban mindenképpen óvakodjunk a túl olcsó termékektől. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság legutóbb 20 Kínából és Távol-Keletről származó mintát ellenőrzött, de egyik sem felelt meg a szigorú előírásoknak. Néhány ezer forintért ne kockáztassuk a szemünk világát, vásárlás előtt mindig vizsgáltassuk be a napszemüveget.
Vágólapra másolva!

Egy napszemüveg ára nem nyújt garanciát a megfelelő UV-védelemre, azonban mindenképpen óvakodjunk a túl olcsó termékektől. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság legutóbb 20 Kínából és Távol-Keletről származó mintát ellenőrzött, de egyik sem felelt meg a szigorú előírásoknak. Néhány ezer forintért ne kockáztassuk a szemünk világát, vásárlás előtt mindig vizsgáltassuk be a napszemüveget.


A Magyar Látszerész Szövetség országos kampánnyal igyekszik felhívni az emberek figyelmét az UV-védelem fontosságára. Május hónapban országszerte 300 optikai üzletben ingyenes UV-szűréssel és szaktanácsadással várják azokat, akik nem biztosak napszemüvegük szűrőképességében.


"Idén harmadik éve szervezzük meg az akciót, és egyre többen fordulnak hozzánk, hogy ellenőrizzük a napszemüvegüket. Tavaly négy hét alatt 64 ezer vizsgálatot végeztünk, az idei statisztika csak a kampány végén készül el, de már most látszik, hogy nagy az érdeklődés." - mondja Tóbiás Richárd, a Magyar Látszerész Szövetség elnöke.


A bevizsgálást általában azok kérik, akik nem szakembertől, hanem utcán vagy piacon vásároltak. Kevesebben vannak, akik csak arról szeretnének meggyőződni, hogy drágább napszemüvegük valóban rendelkezik-e a beígért UV-szűrő képességgel. A teszt segítségével néhány másodperc alatt mindez kiderül.


Hiába drága, nem biztos, hogy UV-szűrős


A Magyar Látszerész Szövetség elnöke szerint az emberek felismerték, hogy a "hamis" termékek több kárt okoznak, mint használnak. A szem úgy működik, hogy sötétben kitágul, fényben pedig összeszűkül. Ezen az elven az olcsó szemüveg sötétített lencséje "kitágítja" a pupillát, viszont UV-szűrő képességek hiányában átengedi a káros sugarakat, melyek sokkal jobban roncsolják a szemet, mintha semmit sem viselnénk napsütésben.


Tóbiás Richárd kiemelte: egy napszemüveg viszonylag magas ára legfeljebb a felhasznált anyagok minőségét garantálja, de nem feltétlenül jár együtt UV-védelemmel. Az Európai Unióban kizárólag UV-szűrős napszemüvegek gyárthatók és forgalmazhatók. A gyenge minőségű és az előírásoknak nem megfelelő termékek alternatív csatornákon, általában Távol-Keletről érkeznek az országba.


Ezért még vásárlás előtt az üzletben győződjünk meg arról, hogy a napszemüveg valóban rendelkezik-e UV-védelemmel. Ezt szabad szemmel lehetetlen megítélni, viszont több száz hazai optikában UV-mérő berendezés segíti a döntést.


Sok a silány termék


A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) tavaly több szempont alapján vizsgálta a kereskedelmi forgalomban fellelhető napszemüvegek minőségét. Megmérték a fény- és UV-áteresztésük megfelelőségét, ellenőrizték a kategóriába sorolásukat és a címkéken lévő tájékoztató információk valódiságát.


Nagy Anita, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság sajtóreferense lapunknak elmondta: a vizsgált napszemüvegeken található tájékoztató szinte minden esetben hiányos volt. A hatóság több esetben hibásnak találta a lencsefelület minőségét, a szűrőkategóriába sorolást (sokszor fel sem tüntették), de előfordult olyan is, hogy a napszemüveg UV-áteresztése nem felelt meg a követelményeknek.


Az NFH a bevizsgált 20 mintát budapesti boltokból szerezte be, ebből 13-at Kínában, 3-at a Távol-Keleten gyártottak, négy terméknél pedig nem találtak származási helyre utaló jelzést. Azok a napszemüvegek, amelyek nem feleltek meg az előírásoknak, a fogyasztóvédelmi hatóság elrendelte a forgalomból való kivonásukat.



Tekintsd meg a Life Magazin riportját a témában!

A megbízhatóbb szemüvegek 5000 Ft felett kezdődnek


"Körülbelül 5 ezer forintnál húzható meg az a határ, amely alatt biztosan nem vásárolhatunk jó UV-szűrős napszemüveget, hiába látható az erre utaló felirat a lencsén. - mondja Tóbiás Richárd. A valamivel drágább és már UV-szűrős termékeknél a kereten és a lencsén spórol a gyártó cég, például azzal, hogy újrafelhasználható műanyagból készíti."


A magasabb árban a márkanév mellett a hozzáadott értéket is megfizetjük: körülbelül 20 ezer forintért már minőségi anyagokból készült, és jó optikai minőségű lencsés napszemüveghez juthatunk hozzá, amelyhez szervizszolgáltatást biztosítanak.


Azoknak, akik dioptriás szemüveget hordanak, UV-szűrő képességgel ellátott dioptriás szemüvegre lenne szükségük. További védelmet számukra az UV-szűrős kontaktlencsék nyújtanak, ám utóbbi használatát csak napszemüveggel együtt ajánlják a szakemberek.


A gyerekek még nagyobb veszélynek vannak kitéve


Ha nem gondoskodunk megfelelő védelemről, akár azonnal jelentkezhetnek a szembetegségre utaló tünetek. Már néhány szabadban töltött óra után a szem körüli bőrpír azt jelezheti, hogy erős UV-sugárzásnak vagyunk kitéve. Erről árulkodik a szaru- és kötőhártya betegsége, a kötőhártya-gyulladás és a hóvakság.


A káros ultraibolya sugárzással hozható összefüggésbe a szürkehályog kialakulása is, amely manapság már nem csak az idősebb korosztály betegsége, egyre több középkorú fordul orvoshoz ezzel a problémával. A legveszélyesebb szembetegség a sárgafolt sorvadás, amely általában teljes vakságot okoz.


A gyermekek nagyobb veszélynek vannak kitéve, mivel a szemlencséjük még nem képes annyi UV-sugárzás kiszűrésére, mint a felnőtteké. Három év alatti gyermekeket ne napoztassunk, az idősebbek védelméről pedig sapkával, megfelelő ruházattal és napszemüveggel gondoskodjunk.


Egyes gyógyszerek összetevői a felnőttek esetében szintén fokozhatják a napfény hatására kialakuló látáskárosodás veszélyét: ezek közé tartoznak a fogamzásgátlók, a vízhajtók és néhány antibiotikum.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!