A B6 vitamin és a metionin csökkentheti a tüdőrák kockázatát

Vágólapra másolva!
Azoknál a dohányosoknál, akiknek vérében magasabb a B6 vitamin és egy esszenciális aminosav, a metionin szintje, kisebb valószínűséggel alakul ki tüdőrák.
Vágólapra másolva!

A mintegy 400 ezer ember bevonásával készült tanulmányban jelenlegi és egykori dohányosok, valamint soha nem dohányzók vettek részt tíz európai országból. A vizsgálat eredményei szerint kevesebb mint fele volt a tüdőrák kialakulásának kockázata azoknál az embereknél, akiknek vérében a B6 vitamin és a fehérjéket felépítő egyik esszenciális aminosav, a metionin szintjét magasnak találták.

Az egykori és jelenlegi dohányosok közül azoknál, akiknek szérum folát (folsav) koncentrációja nagyobb volt, akár 67 százalékkal kisebb volt a tüdőrák kialakulásának kockázata.

A kutatók azonban nem arra következtetnek mindebből, hogy a tüdőrák kockázatának csökkentése érdekében többet kellene bevinni az adott tápanyagokból, hanem továbbra is elsősorban a dohányzás elhagyásának fontosságára hívják fel a figyelmet. A tanulmányt a Journal of the American Medical Association (JAMA) legfrissebb számában tették közzé.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!