"A HDL-szint 10 pontos növekedése körülbelül harmadára csökkenti a rák kockázatát a következő négy és fél évben" - nyilatkozta az AFP-nek Dr. Richard Karas, a Tufts Egészségügyi Központ Molekuláris Kardiológiai Kutatóintézetének ügyvezető igazgatója, a Journal of the American College of Cardiology folyóirat június 22-i számában megjelent cikk vezető szerzője.
A kutatók összesen 24 randomizált vizsgálat adatait elemezték, amelyek a koleszterincsökkentő hatású sztatinoknak az LDL ("rossz") koleszterin csökkentésén keresztül a szívbetegségre gyakorolt hatását vizsgálták, továbbá feljegyezték a daganatos betegségek előfordulását. Kiderült, hogy a HDL szintjének minden 10 mg/l-nyi emelkedése 36 százalékkal csökkentette a daganatok kockázatát, más tényezőktől, például a dohányzástól, az elhízástól és az életkortól függetlenül. Karas azonban arra figyelmeztet, hogy ez nem bizonyít ok-okozati viszonyt.
A kutató szerint ugyanis más mechanizmusok is érintettek lehetnek. "A HDL megváltoztatja az immunrendszer működését, amely megtámadja a potenciálisan rákossá alakuló sejteket" - magyarázta Karas. "Emellett antioxidáns tulajdonságokkal is bír."
A HDL-koleszterin és a daganatos kockázat közötti közvetlen kapcsolatot csak egy olyan kontrollált vizsgálattal lehetne igazolni, amely során pontosan ezt a kapcsolatot mérik. Jelenleg azonban nincs forgalomban olyan gyógyszer, amely jelentősen emelné a HDL szintjét, így a kutató azt javasolja, az egészséges életmód segítségével növeljük "jó" koleszterinszintünket: mozogjunk rendszeresen, táplálkozzunk egészségesen, ne dohányozzunk és mérsékeljük az alkoholfogyasztást.