Az ázsiaiaknál is növeli a rák veszélyét az elhízás

Vágólapra másolva!
Nagyobb eséllyel halnak meg rákbetegségben azok az ázsiaiak, akik túlsúlyosak vagy elhízottak - derült ki egy átfogó kutatásból.
Vágólapra másolva!

Nyugaton az elhízást eddig is kockázati tényezőként emlegették a rák bizonyos típusainál, az viszont nem volt ismert, hogy ugyanezek a kockázatok az ázsiai embereknél is megjelennek-e. Kutatók négy éven át 400 000 alanyt figyeltek meg Kínában, Tajvanon, Japánban, Dél-Koreában, Szingapúrban, Thaiföldön, de még Ausztráliában és Új-Zélandon is. Megállapították, hogy az egészséges testsúlyú emberekhez képest az elhízottaknál 21 százalékkal nagyobb volt az esély arra, hogy rákban halnak meg. A túlsúlyosoknál a kutatási eredmények szerint hat százalékkal nőtt a kockázat.


Az elhízott emberek kifejezetten a vastagbél-, végbél, emlő-, méh-, petefészek-, prosztata-, és vérrákra voltak hajlamosak - mutatták ki a tudósok. Ázsia csendes-óceáni térségének túlsúlyos és elhízott lakosainál jelentősen megnövekedett a rák miatti halálozás kockázata - olvasható a szakemberek tanulmányában, amelyet a The Lancet Oncology című tudományos folyóirat közölt.


"Sürgősen új stratégiákra van szükség a járványszerű elhízás megállítására Ázsiában, hogy megelőzzük a rák előretörését a régióban" - vélekedett Christine Parr, az Oslói Egyetem munkatársa, a kutatás vezetője. Az utóbbi évtizedekben sok ázsiai országban az elhízás gyors növekedését figyelték meg. A jelenség az anyagi gyarapodás és a vidéki élet városira cserélésének számlájára írható.


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről