Fokozzák a prosztatarák kockázatát az inhalációs asztma-gyógyszerek

Vágólapra másolva!
Világszerte, így Magyarországon is rengeteg férfi szed valamilyen asztmaellenes szert, ezek azonban egy új kutatás szerint megnövelhetik a prosztatarák kialakulásának kockázatát.
Vágólapra másolva!

Ausztrál kutatók kimutatták, hogy a szteroidot tartalmazó inhalátorok rendszeres használata 40 százalékkal növeli meg a proszatadaganat kialakulásának valószínűségét, míg a hörgőtágítót tartalmazó inhalátorok esetében ez a szám 36 százalék. A legnagyobb kockázatnak azonban azok a férfiak vannak kitéve, akik súlyos asztmájuk miatt gyakran szorulnak szteroid tartalmú tablettákra vagy injekciókra, ebben a csoportban a rizikó akár 70 százalék is lehet.


Ugyanez a vizsgálat azt is feltárta, hogy már maga az asztma is körülbelül 25 százalékkal emeli a kockázatot, a daganat esélye azonban a kezelt csoportban jóval magasabb. Az asztma kezelésében használatos hörgőtágítóknak két csoportját különböztetjük meg: az egyik típusú szerek roham esetén nyújtanak azonnali enyhülést, míg a másik csoport tagjait napi egy-két alkalommal kell használni, megelőzésképpen.


További vizsgálat szükséges


A daganatok szakértői azonban hangsúlyozták, hogy a nyilvánosságra hozott eredmények csak előzetesek és egy kevés résztvevővel végzett vizsgálatból származnak. Emiatt további, szélesebb körben elvégzett kutatásokra van szükség, mielőtt megváltoztatnánk az asztmagyógyszerek szedésének szokásait.


A melbourne-i kutatók összesen 1179 férfit vontak be a vizsgálatba, akiknél prosztatarákot diagnosztizáltak. A tudósok annak jártak utána, a résztvevők közül hányan szenvedtek valaha asztmában. A Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention folyóiratban közzétett eredmények azt mutatták, hogy már maga az asztma is 25 százalékkal megnövelte a prosztatadaganat kialakulásának valószínűségét. Ezt a rizikót az asztmaellenes kezelés még tovább növelte. A kutatók szerint azonban "nehéz elkülöníteni az asztmagyógyszerek hatásait maguktól a betegség hatásaitól".


Becslések szerint Magyarországon mintegy 400-800 ezer asztmás él, a nyilvántartott betegek száma azonban ennél jóval kevesebb, körülbelül ennek egynegyede. A betegek kezelése évente rengeteg pénzt emészt fel. Hazánkban évente körülbelül 2400-2700 új prosztatarákos esetet diagnosztizálnak és évente 1300-1400 férfi hal bele a betegségbe.


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!