A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Hatékony módszer az érelmeszesedés lassítására

Vágólapra másolva!
A kevés zsírt vagy szénhidrátot tartalmazó étrend, illetve a sokat emlegetett mediterrán diéta egyaránt csökkenti a nyaki erek meszesedését, a testsúlyt és a vérnyomást.
Vágólapra másolva!

A biztató eredményeket a Circulation legújabb száma közölte.


Az agyszövethez vért szállító nyaki ütőerek ultrahangot kibocsátó műszerek segítségével kitűnően vizsgálhatók. Az ütőerek egyes rétegeinek vastagságát, a bennük esetleg kialakuló, érszűkítő folyamatot a technika láthatóvá, mérhetővé teszi. Iris Shai és munkatársai az izraeli Ben-Gurion Egyetemről ezt a világszerte alkalmazott eljárást még egy újabb, ritkábban használt, háromdimenziós módszerrel is kiegészítették.


A vizsgálatban résztvevők egyik csoportja kevés szénhidrátot tartalmazó étrenden élt két éven keresztül, a másik csoportban lévők zsírban szegény kosztot fogyasztottak, a harmadik csoportba soroltak pedig mediterrán étrenden voltak, amelyben sok a zöldség, a gyümölcs és a hal, az ételek pedig olívaolajjal készülnek.


A 140 vizsgálati alany 45-65 éves volt, túlsúlyos vagy kifejezetten kövér, esetleg cukorbeteg. A nyaki erek falának vastagságát, illetve térfogatát a kétféle ultrahangos eljárással a megfigyelés kezdete előtt, illetve a vizsgálat végén, két esztendei diétázás után is megmérték. A vizsgált személyek gondos étrendi naplót vezettek.


Mindhárom diéta csökkentette az érelmszesedést


A kutatók már korábban közölték, hogy a háromféle diéta egyformán alkalmasnak bizonyult a testsúly csökkentésére. A most megjelenő dolgozatban kifejezetten a nyaki erek ultrahang segítségével mért változását ismertették. Az érfal térfogata a két évig tartó, jól megtervezett diéta hatására 4,9 százalékkal lett kisebb, ami statisztikai számítás szerint igen jelentős változást jelent. Az érfal rétegeinek aránya is javult. Ezek a változások a testsúly csökkenésével is párhuzamosan haladtak.


A kedvező változások a vérnyomás csökkenésével mutatták a legszorosabb összefüggést. A kutatók szerint az alacsonyabb vérnyomás az egészséges étkezés egyik legfontosabb eredménye.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!