A vodka miatt halnak korán az oroszok

Vágólapra másolva!
Az egyik vezető orosz kutatóintézet kedden publikált tanulmányában azt állítja, hogy az orosz lakosság alacsony várható élettartamának fő oka az olcsó, erős alkoholok nagy mennyiségű fogyasztása.
Vágólapra másolva!

"Oroszországban a magas mortalitás fő oka az erős égetett szeszek veszélyes mértékű fogyasztása" - áll a moszkvai Új Gazdasági Iskola közleményében.


Az orosz átlagember évente 15-18 liter alkoholt fogyaszt, ami kevesebb, mint egyes európai országokban, de Oroszországban az alkoholfogyasztás veszélyes mértékben a vodka felé hajlik - magyarázta az AFP hírügynökségnek a tanulmány egyik szerzője, Irina Gyenyiszova.


"A fogyasztás szerkezetét tekintve a mennyiség nagy részét az égetett szeszek teszik ki, és ez a legfőbb különbség más országokhoz képest" - számolt be az Új Gazdasági Iskola kutatója. A kutató azt is hozzátette, hogy az erős alkoholok fogyasztása átlagosan 9-10 évvel csökkenti a várható élettartamot. A kormány legfrissebb, 2008-as statisztikái szerint az orosz férfiak várható életkora átlagosan mindössze 61,8 év.


A szakértők arra kérték a hatóságokat, hogy a vodka árának megemelésével próbálják rávenni az orosz lakosságot a kevesebb fogyasztásra.


"Rövid távon érdemes lenne a vodkafogyasztást borral és sörrel felváltani" - nyilatkozta Jevgenyij Gontmakher, a Dmitrij Medvegyev tanácsadójaként ismert Kortárs Fejlődés Intézet szakértője. Medvegyev megpróbált gátat vetni az elterjedt alkoholizmusnak, de a korábbi alkoholellenes kezdeményezések népszerűtlennek bizonyultak az orosz lakosság körében.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!