A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Paprikás krumpli génmódosított krumpliból?

Vágólapra másolva!
Egyik első döntéseként az új Európai Bizottság kedden - 12 év után először - engedélyezte egy új genetikailag módosított élelmiszernövény termesztését az Európai Unióban. Az új burgonyafajta azonban olyan gént tartalmaz, amely egyes antibiotikumokat hatástalanít, súlyos egészségügyi kockázatokat idézve elő ezzel.
Vágólapra másolva!

A BASF konszern új burgonyafajtája olyan gént tartalmaz, mely bizonyos antibiotikumokkal szemben rezisztenciát okoz, így a termelésbe vonásának súlyos egészségügyi következményei lehetnek. Az ilyen gének használatát a WHO és az Európai Gyógyszerügynökség is kiemelkedően kockázatosnak tartja, az új fajtával kapcsolatban pedig még az általában GMO-párti Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatalban is heves viták folytak - áll a Lehet Más a Politika (LMP) elnevezésű párt sajtóközleményében.

Az LMP felelőtlennek és károsnak tartja a Bizottság döntését, amely alapján Magyarországon is lehetőség nyílik a génkezelt burgonya termesztésére.

A párt szerint a mostani bizottsági lépéssel Magyarország génmódosítás-mentessége került veszélybe. Az LMP ezért arra kéri Bajnai Gordon miniszterelnököt, Gráf József földművelésügyi és Szabó Imre környezetvédelmi minisztert, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket a most engedélyezett burgonyafajta hazai betiltása és a magyar tilalom európai jóváhagyása érdekében.

A felmérések szerint a magyar lakosság 70 százaléka ellenzi a génmódosított növények hazai megjelenését.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!