Románia bevezette a zsíradót

Vágólapra másolva!
Romániában március 1-én bevezették a "zsíradó" gúnynévvel ellátott közterhet, amely a különösen zsírdús, magas só-, vagy cukortartalmú élelmiszereket sújtja.
Vágólapra másolva!

Romániában igen magas az elhízottak aránya, a 22 milliós összlakosság több mint fele küzd 25 százalékos, vagy annál nagyobb túlsúllyal. A kormányzat az intézkedéstől azt várja, hogy az olcsóbban előállítható, de egészségtelen, illetve az egészséges, de drágább élelmiszerek közötti árkülönbség csökken, így az emberek nagyobb arányban fogják az utóbbiakat választani.


Sokan azonban arra figyelmeztetnek, hogy ez az adó nem csak a gyorséttermeket terheli, hanem azokat az olcsó élelmiszereket is, amelyeket jellemzően a legszegényebben vásárolnak, és az új adó miatti, becslések szerint akár 30 százalékosra is duzzadó áremelkedés miatt sokan akár éhezhetnek is.


Mások szerint mindennek a gazdasági világválság által már amúgy is megtépázott ipar fogja meginni a levét, és a visszaeső kereslet miatt a termelés akár 20 százalékkal is csökkenhet, ami újabb leépítéseket vonhat magával.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!