A kínai nőhiány öt drámai következménye

Vágólapra másolva!
A hosszú évek nemi alapon szelektált abortuszai után Kínában túlkínálat mutatkozik fiatalemberekből. Mihez vezet ez majd: a homoszexualitás elterjedéséhez, netán háborúhoz?
Vágólapra másolva!

A világon példátlan válság fenyegeti Kínát a női magzatok szelektív elhajtásának törvénytelen, ennek ellenére a mai napig elterjedt gyakorlata miatt. 2020-ra Kínában 30 millióval több házasulandó korú férfi lesz, mint nő. Vajon mit jelent majd ez az egyensúlyhiány a gyakorlatban? Íme, öt megalapozott feltételezés:


1. A "katalógusból rendelt" import menyasszonyok számának növekedése


Amikor a kínai férfiak helyben már nem találnak maguknak feleséget, külföldön kezdenek keresgélni. Az 1990-es évek elején Dél-Koreában hasonló egyensúlyhiány alakult ki, ami a "vegyes" házasságok számának megugrásához vezetett (csak 2008-ban 11 százalékkal nőtt), és egyre több "kozsiai", vagyis koreai-ázsiai gyermek született.


2. A homoszexualitás elterjedése


A homoszexualitást nem igazán tolerálják Kínában, ez azonban hamarosan megváltozhat, amikor a férfiak, és az egész társadalom kifogy a lehetőségekből. Jelenleg a becslések szerint a körülbelül 25 millió homoszexuális kínai 90 százaléka nővel köt házasságot, gyakran anélkül, hogy bevallaná házastársának nemi irányultságát. Ez a lehetőség lassan ki fog merülni és bár történik némi előrelépés az egyneműek házasságának törvényi elfogadtatása terén, a haladás az előrejelzések szerint nagyon lassú lesz.


3. Egyre gyakoribb lesz az emberrablás


Az elmúlt 20 évben duplájára nőtt a bűncselekmények száma Kínában, különösen a menyasszonyszöktetés és a nőcsempészet területén. Ez a probléma járványos méreteket ölthet, amikor rengeteg olyan fiatalember éri el a felnőttkort, akiknek nem adatik meg az a lehetőség, hogy házasság révén alapítsanak családot, illetve jussanak társadalmi státuszhoz.


4. Ingatlanpiaci buborék


Amint egyre kevesebb nő lesz, és egyre nehezebb lesz őket elkápráztatni, a férfiak kénytelenek lesznek prémium kategóriás ingatlanokkal magukhoz vonzani párjukat, ami felpezsdíti a piacot. A nemi egyensúly felborulása a kínai megtakarítási arányt már amúgy is fellendítette, mivel azok a szülők, akiknek egyetlen fiúgyermekük van, sok pénzt tesznek félre fiuknak, hogy könnyebben találjon magának feleséget.


5. Háború a férfifelesleg kiirtására


A kínai tisztviselőket nyilvánvalóan aggasztja a nemi egyensúlytalanság. Ha jelenlegi kampányuk, amellyel megpróbálják lebeszélni a szülőket arról, hogy megöljék vagy elvetessék leánymagzatukat, nem válik be, még az is elképzelhető, hogy háború tör ki a férfifelesleg kiirtására. Nehéz megjósolni, hiszen még nem történt ehhez fogható az emberi civilizáció történetében.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!