Rengeteg áldozatot szed a beltéri légszennyezettség Kínában

Vágólapra másolva!
A beltéri légszennyezettség évente több mint kétmillió áldozatot szed Kínában - jelent meg egy állami felmérésben. Az áldozatok közel fele öt éven aluli gyermek.
Vágólapra másolva!

A kínai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ által készített tanulmányból az derül ki, hogy a beltéri légszennyezettség szintje gyakran 5-10-szer magasabb, mint az ország hírhedten rossz kültéri levegőjében tapasztalható - számolt be a China News Service. A beltéri légszennyezettség légzőszervi és egyéb megbetegedéseket okoz, amelyek évente 2,2 millió fiatal halálához vezetnek, közülük egymillió öt éven aluli gyermek.


A formaldehid a legveszélyesebb


A legveszélyesebb beltéri légszennyező anyagok közé tartozik a formaldehid, a benzol, az ammónia és a radon, melyek közül kutatók szerint a formaldehid a legveszélyesebb. Ez a szer Kínában gyakran található meg építőanyagokban és új bútorokban. A beltéri környezetben csak lassanként szabadul fel, több év leforgása alatt.


Az ilyen anyagok hosszú távú hatása számos rendellenességet, köztük légzőszervi megbetegedéseket, mentális zavart és rákot is okozhat. A legnagyobb kockázatnak a kisgyermekek, a méhen belüli magzatok és az idős emberek vannak kitéve.


Kína a világ legszennyezettebb országa


Kína az elmúlt három évtizedben bekövetkezett óriási gazdasági fellendülése következtében a világ legszennyezettebb országává vált, mivel az ipari növekedés eredményeit fontosabbnak tartották, mint a környezetvédelem és az egészségügy kérdéseit. Számtalan nagyváros fuldoklik a szmogtól, és több százmillió városlakó nem jut hozzá tiszta ivóvízhez.


A Világbank 2007-es jelentése szerint évente 750 ezer kínai szenved korai halált a levegő- és vízszennyezés következtében, azonban ezt a számot a jelentés végleges változataiból kiszerkesztették, miután Kína felhívta a figyelmet, hogy publikálása társadalmi felzúdulást okozhat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!