A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Különleges szembe ültethető minilátcső súlyos szemproblémára

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államokban engedélyezték annak a minilátcsőnek az alkalmazását, amely megoldást jelenthet a látásproblémákra. Az új eszközt olyanok számára fejlesztették ki, akik a sárgafolt-elfajulás (makuladegeneráció) előrehaladott, visszafordíthatatlan formájában szenvednek, amikor a centrális látás helye vakfolttá válik.
Vágólapra másolva!

A minilátcső pótolja a szemlencsét és csaknem háromszoros nagyítást tesz lehetővé, miközben a képet az ideghártya (retina) egészséges részére vetíti. Az eszköz kifejlesztői szerint találmányuk a végstádiumú időskori makuladegenerációban szenvedőkön segíthet, ez a betegség a látásvesztés leggyakoribb oka az Egyesült Államokban és a fejlett világban.


A minilátcsövet csak egy szemben lehet használni, mivel a másikra szükség van a perifériális látáshoz. A beültetést követően a betegeknek rehabilitáción kell résztvenniük, mely során agyuk megtanulja, hogyan alkosson egy képet a két szemből érkező jelek alapján. Az eszközt 75 év felettieknek javasolják, akik súlyos látásvesztésben szenvednek, a klinikai kipróbálás során a páciensek 75 százaléka számolt be javulásról. Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrzési Hivatala (FDA) szerint a minilátcső méretéből következik, hogy egyes betegeknek szaruhártya-átületésre is szükségük lesz a beültetés után.


Az időskori makuladegenerációt a retinában történő abnormális érképződés okozza, kezelése történhet egy természetes fehérje, az érendotel-növekedési faktor (VEGF) gátlásának segítségével. A minilátcsövet kifejlesztő cégnek, a VisionCare-nek még két további vizsgálatot kell lefolytatnia, mely során nyomon követik a már beültetésen átesett betegeket, illetve 770 új pácienst. Az eszköz ára darabonként 15 ezer dollár (több mint hárommillió forint) lesz.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!