Mi kell hozzá?
1 szép nagy, lehetőleg fehér húsú, magvaváló őszibarack vagy 1 alma vagy 1 érett körte
6 dkg túró
1 kiskanál tejföl
1 kiskanál friss levendulavirág
csöppnyi méz
2 dkg dió
kis vaj
Hogyan kell elkészíteni?
A gyümölcsöket félbevágjuk, kimagozzuk, a magházat karalábévájóval kivájjuk, majd egy tűzálló tálra állítjuk. A túrót áttörjük, a tejföllel meg a mézzel simára keverjük. Hozzáadjuk a lecsipegetett levendulavirágokat, és a gyümölcsökre halmozzuk. A tetejére szórjuk a durvára vágott diót, egy-egy kis darabka vajat morzsolunk rá, és forró sütőben 10 perc alatt megsütjük. Azon melegében kínáljuk ezt az illatos, meleg desszertet.
Ha nincs friss levendula, szárított levendulával is készülhet. A barackot, vagy ha jó érett és puha, a körtét nem is mindig kell megsütni, frissen, azonmód tálalhatjuk is. Ez esetben a tetejére nem szükséges vajdarabkát tenni!