Mi kell hozzá?
1 tojás
15 dkg liszt
csipetnyi só
1 kiskanál cukor
kb. 2,5 dl tej
szódavíz
a sütéshez olaj
vegyes kerti ehető virágok
töltelékhez: 10 dkg rózsalekvár
Hogyan kell elkészíteni?
A tojást csipetnyi sóval meg a cukorral felverjük, majd a lisztet és a tejet apránként hozzáadva simára elkeverjük. Kevés szódavízzel hígítjuk, majd egy kisebb, kiolajozott serpenyőben palacsintákat sütünk belőle. Sütés közben, amikor a tésztát a serpenyőben szétfolyatjuk, lecsipkedett virágokat, szirmokat szórunk bele, melyek belesülnek a tésztába.
A palacsintákat egyenként, vékonyan megkenjük rózsalekvárral, négyrét hajtjuk, és máris tálaljuk.
Hasonló módon készíthetünk ibolyás vagy turbolyás palacsintát is. Az ibolyás palacsintához a töltelékbe is természetesen ibolyavirágok kerülnek. A turbolyás változatnál, ha megfordítottuk a palacsintát, és már majdnem készre sült, egy jó nagy kanálnyi vajas, apróra vágott turbolyát locsolunk rá, és félbehajtva máris a tányérra csúsztatjuk.