Kemencében sült báránygerinc fűszeres burgonyával - Múzeum Kávéház-Étterem, Budapest
![](https://cdn.origo.hu/2024/02/SV7RxDIFaONb4P9zanpBBdOt9NT7R0ojXpJwEbjayEU/fill/1347/758/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2Y1NTRkM2NiYmIzMzRmZWRiMWYwZmY2NDFiZTI4MDRl.webp)
Mi kell hozzá?
Hogyan kell elkészíteni?
Az előkészített gerincet sózzuk-borsozzuk, serpenyőben elősütjük. Rozmaring ágat, 2-3 gerezd fokhagymát és vajat teszünk a serpenyőbe. Elkészítjük a crust-ot. A finomra vágott vöröshagymát, fűszernövényeket összekeverjük vajjal, olívaolajjal, borssal, hozzáadjuk a kenyérmorzsát és rugalmas masszává keverjük. Ezzel borítjuk be a húst, majd 180 -200 fokos sütőben 10-12 percig sütjük. Ha elkészült, pár percet pihentetjük a tálalásig 60-70 fokon.
A salátához lángon, vagy grillen sütjük feketére a tv paprikát, konyharuhával letakarva várjuk meg, míg a bőrét le tudjuk húzni. A paprikát a hűtőben, salátaecetben tároljuk. A mártásához fűszeres tejfölt készítünk. Ízlés szerint fűszerpaprikát, sót, fokhagymát és petrezselymet keverünk. A köretnek libazsírban cikkekre vágott burgonyát konfitálunk 120 fokon 40-45 percig, amíg megpuhul. A zsírt leöntve 180-200 fokon pirosra sütjük. A zsírba érdemes egy pár fűszernövényt és pár gerezd fokhagymát tenni. Célszerű a burgonya pirítását a báránnyal egy időben végezni. A mártáshoz forraljunk vissza vörösbort kevés vajjal, pár ágacska növénnyel egy kevés sütésből megmaradt kocsonyás zsíraljával, vagy esetleg egy kevés pecsenyelével. Tálaláskor a burgonyára tegyünk sült hagymát, a mártásba állítsuk be az elvágott bárányt.