Antibiotikumokkal sem tudják megállítani a szuperbaktérium terjedését

Vágólapra másolva!
Egyre gyakrabban jelenik meg az amerikai kórházakon kívül a sztafilokokkusz-fertőzés, amely az orvosok szerint ellenállóbb az eddig használt antibiotikumokkal szemben.
Vágólapra másolva!

Egy évtized alatt a tízszeresére nőtt az antibiotikumokkal szemben rezisztens sztafilokokkusz-fertőzéssel kórházba került gyerekek száma az Egyesült Államokban. A Pediatrics (Gyermekgyógyászat) című szakfolyóiratban ismertetett vizsgálat szerint 1999 és 2008 között az ezer kórházi felvételre eső MRSA-esetek száma 2-ről 21-re nőtt. Érdekes azonban, hogy a fertőzések többségét nem az egészségügyi intézményben, hanem közösségükben kapták a gyerekek.


A tanulmány a meticillinnek ellenálló Staphylococcus aureus (MRSA) fertőzésekre terjedt ki. Ez a baktérium általában kórházakban és gondozóotthonokban fordul elő, ám az utóbbi években egyre gyakrabban okoz fertőzést más helyszíneken is. A legfrissebb bizonyítékok pedig arra utalnak, hogy miközben a kórházakban csökken az MRSA-val összefüggő esetek száma, addig a közösségekben egyre gyakoribbá válik.


Jason Newland kutatásvezető, a Missouri Egyetem munkatársa a tanulmányban kitért rá, hogy a most közzétett felmérés 25 amerikai kórház bevonásával készült, ám a fertőzések számának ugrásszerű növekedése vélhetően az egész országra érvényes. A 10 éves periódus alatt a vizsgált kórházakban csaknem 30 ezer gyereket kezeltek MRSA-fertőzéssel, közülük 374-en meghaltak.


A kutatásvezető felhívta a figyelmet arra is, hogy véletlenszerű egybeesést találtak a klindamicin hatóanyagú antibiotikumok gyakoribb alkalmazásával, ami azért is aggodalmat keltő, mert azt mutatja, hogy az Egyesült Államok egyes területein az MRSA már ellenállóvá vált vele szemben.


Maryn McKenna, a Szuperbaci, Az MRSA halálos fenyegetése című új könyv szerzője a Reutersnek elmondta, a sztafilokokkusz-fertőzés először 1968-ban bukkant fel a tengerentúlon, a bostoni városi kórházban, innen terjedt tovább az országban. 1980-ban egy seattle-i égési osztályon okozott fertőzéseket, egy éven át páciensről páciensre terjedt, végül be kellett zárni miatta az intenzív és az égési osztályt is. Az amerikai egészségügyi rendszer azóta is küzd az MRSA-fertőzések visszaszorításával, míg Európában sok kórház már a betegfelvételnél teszteli a pácienseket a baktériumra.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről