A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

Több mint egy hónap lappangás után jönnek elő a csókbetegség tünetei

Vágólapra másolva!
A magas lázzal járó mirigylázat, vagy más néven fertőző mononukleózist régen csókbetegségnek is nevezték, mivel a vírus nyál útján terjed.
Vágólapra másolva!

A mirigylázat az Epstein-Barr vírus okozza, amely mindössze kétféle sejtet támad meg testünkben: a fehérvérsejteket (vagy B-limfocitákat), valamint a nyálmirigyeket alkotó sejteket.


A fertőzés maga a nyálmirigyekben keletkezik, amelyek aztán nagymennyiségű vírust juttatnak a nyálba, ezt követően pedig a fertőzés továbbterjed a fehérvérsejtekre, amelyek ezért többször osztódnak, mint normális esetben kellene nekik. Emiatt a nyirokcsomók felduzzadnak és fájdalmas tapintásúvá válnak.


A betegség tünetei


Ha valaki már egyszer fertőződött, akkor a vírus egész életén keresztül a szervezetében szunnyad majd. A fertőzés tünetei a vírus 33-49 napos inkubációs szakasza után jelentkeznek. Ezek jellemzően a magas láz (39 Celsius fok felett), a torokfájdalom (emiatt keverik össze gyakran a fertőzést a garatmandula-gyulladással), a fáradtság, a levertség érzés, az étvágytalanság, a súlycsökkenés, a megduzzadt nyirokcsomók, a fejfájás, az izomfájdalom, a pirosas kiütések a bőrön, ritkább esetekben pedig lépmegnagyobbodás és -érzékenység is jelentkezhet.


A tünetek általában megbízhatóan jelzik a fertőzést, de egy egyszerű vérvizsgálattal is megállapítható a diagnózis. Mivel ez a betegség vírusfertőzés, így nincsen kimondottan ellene ható gyógykezelés, általában fájdalomcsillapító és lázcsillapító készítmények használatosak a fertőzés leküzdésére, illetve ezek mellett a fokozott folyadékbevitel és a pihenés kiemelt fontosságú a gyógyulás szakaszában. A mononukleózis ellen antibiotikumokat nem szükséges alkalmazni, ráadásul esetenként kiütéseket is okozhatnak az ilyen szerek.


Sok pihenést igényel


Védőoltás még nem létezik az Epstein-Barr vírus fertőzésével szemben, de a gyógyszergyártók már dolgoznak a vakcinán, amellyel a fertőzés megelőzhető lesz. Egyelőre azt javasolják a mononukleózisos betegeknek, hogy a fertőzésveszély minimalizálása céljából kerüljék a kapcsolatot más személyekkel akkor, amikor a vírus leginkább fertőzőképes - azaz a lázas időszakban. Általában a betegség 1-2 hét alatt elmúlik, de némely esetekben a fáradtság, levertségérzés több hétig is megmarad.


A szakemberek mindenkinek azt javasolják, hogy a gyógyulást követően egy hónapig ne űzzenek semmilyen sporttevékenységet.


A betegség nagyon ritkán ad szövődményt, ha mégis, akkor általában hepatitisz vagy tüdőgyulladás jelentkezik, és ezekben az esetekben komolyabb egészségügyi ellátásra van szükség.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!