Húsevő baktérium pusztít egy hongkongi nyugdíjast

Vágólapra másolva!
Életéért küzd egy hongkongi nyugdíjas, aki halpucolás közben vágta meg az ujját és fertőződött meg a halálos húsevő baktériummal.
Vágólapra másolva!

A 68 éves nőt - akinek a nevét nem árulták el - az intenzív osztályon ápolják, miután a szövetek elhalását okozó, akár 12 órán belül halálhoz vezető baktérium a bal kezén át bejutva megtámadta az asszony jobb lábát. A korábban is számos más betegséggel küzdő páciens augusztus 18-án sérült meg bal keze mutatóujján, miközben otthonában halat tisztított - közölte a honkongi egészségügyi minisztérium egészségvédelmi központja egy sajtóközleményben.


"Már másnap kialakult nála a láz és a bal kéz, illetve a jobb láb fájdalma, a nő még aznap a Tuen Mun Kórházba került" - olvasható a közleményben. "Felvétele után szeptikus sokk tünetei fejlődtek ki nála. Augusztus 20-án műtétileg távolították el az elhalt szöveteket. Az asszony jelenleg is életveszélyes állapotban fekszik az intenzív osztályon."


A laboratóriumi vizsgálatok Vibrio vulnificus fertőzést igazoltak, ez a baktérium a véráramba kerülve a szövetek elhalásával járó úgynevezett nekrotizáló fasciitis betegséget okozza. A kórokozó képes a legkisebb sérülésen keresztül a szervezetbe jutni, ahol az izmokat és a kötőszövetet elpusztító méreganyagokat termel.


A betegség igen ritka, mindössze négy eset jut egymillió emberre világszerte. Általában a 60 év felettieket érinti. Egyetlen ismert kezelési módja a gyorsan elkezdett antibiotikum-terápia.


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!