Mégsem a H1N1 a legveszélyesebb influenzavírus

Vágólapra másolva!
Egy amerikai kutatás szerint a 2009 A(H1N1) pandémiás influenzavírus fertőzése a súlyos szövődmények alacsonyabb kockázatával járt, mint a közelmúlt többi influenzatörzse.
Vágólapra másolva!

Az USA középnyugati részén fekvő Wisconsin állam influenzás eseteinek elemzése azt mutatta, hogy a fertőzöttek fiatalabbak voltak, de a szövődmények kialakulásának valószínűsége alacsonyabb volt, mint a H3N1 vírus esetén, amely a 2007-2008-as influenzás időszakban jelent meg - jelentették be amerikai elemzők.


A tanulmányban a kutatók a pandémiás és a szezonális influenzafertőzések jellegzetességeit hasonlították össze a meghatározott populációban, mintegy 7 ezer beteget vizsgálva három influenzás időszakban, 2007-től kezdődően. A gyermekek esetében, akiket a 2009-es H1N1 pándémiás influenza aránytalanul nagymértékben érintett, nem tapasztaltak több kórházi felvételt vagy tüdőgyulladásos esetet a szezonális H1N1 illetve a H3N2 vírussal összehasonlítva. A fertőzéstől számított harminc napon belül 395 H1N1 pándémiás influenzával fertőzött gyermekből hatot, vagyis 1,5 százalékot vettek fel a kórházba, szemben a 135-ből öt gyermekkel a H1N1 szezonális influenza és 255-ből nyolc H3N2 vírusfertőzött gyermekkel.

"Eredményeink azt mutatják, hogy a kórházi kezelés kockázata hasonló a 2009 H1N1 és a többi A influenzatörzs esetében" - nyilatkozták a tanulmány szerzői. "A tünetek tapasztalt súlyossága és a súlyos kimenetelek kockázata (tüdőgyulladás vagy kórházi kezelés) nem növekedett."


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!