A születés utáni fluorbevitel befolyásolja a 40-es, 50-es években bekövetkező fogvesztést. A Columbia Egyetem közegészségügyi szakemberei a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) adatait elemezték, összehasonlítovana víz fluortartalmát az 1950-es, 1960-as években az 1990-es évek fogászati leleteivel. A fluorid mennyisége befolyásolja a fogzománc képződését, mely védi a fogat a szuvasodástól, és gátolja a baktériumok megtelepedését.
Az Egyesült Államok területén elég változatos a víz fluoridtartalmának eloszlása, ami megnehezítette az elemzést, és néhány egyéb tényezőt is figyelmen kívül kellett hagyni, például a fogkrém használatát - mely szintén fluoridforrásként szolgálhat. Howard Pollick, a San Franciscói Egyetem professzora szerint a közellátásból biztosított ivóvizek mintegy 70 százalékát dúsítják fluoriddal, melynek összmennyisége maximum milliomodrész lehet.
Az Amerikai Fogászati Társaság már 1950 óta támogatja a víz fluorral való dúsítását, egy 2007-es tanulmány szerint ennek felnőttek számára kézzelfoghatóbb a haszna, mint gyermekek esetén. Minden egyes fluorozásra fordított dollár 38 dollárral csökkenti a fogászati költségeket. Azonban a fog egészségi állapotának megőrzéséhez fontos a napi kétszeri fogmosás, valamit az elfogyasztott cukor mennyiségének csökkentése is.