A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
A szájnyálkahártya fertőzések gyermekkorban különösek gyakoriak, közülük sok típus egészséges felnőttekben nem is fordul elő. Komolyan kell venni őket, mert az esetenként igen fájdalmas elváltozások táplálási nehézséget okoznak a csecsemőknél, ami akár kórházi kezeléshez is vezethet.
Vágólapra másolva!

Újszülött babák szájnyálkahártyája steril, azaz nem tartalmaz sem kórokozót, sem pedig hasznos mikroorganizmusokat. Légzéssel és a táplálkozás során kerülnek oda azok a baktériumok, amelyek az úgynevezett normál flóra kialakításáért felelősek.


E baktériumok hozzájárulnak ahhoz, hogy a nyálkahártya a későbbiekben védő gátként működjön: akadályozzák a kórokozók megtelepedését, és ezáltal a betegségek kialakulását. Erre szükség is van, hiszen az újszülöttek és a gyermekek immunrendszere még éretlen, fogékonyabb a fertőzések kialakulására, bár az anyatej védő szerepe nem mellékes, főképp a bakteriális fertőzésekkel szemben. Ha azonban mégis megtörténik a fertőzés, íme, a három leggyakoribb gyermekkori szájbaj és az ezekkel kapcsolatos teendőink.


A szájpenész


Újszülött korban leggyakrabban jelentkező szájbaj a szájpenész, mely tipikusan a Candida albicans által okozott gombás szájfertőzés. Ez a gomba az egészséges emberek nyálában 40 százalékban megtalálható, a környezet része, innen fertőződnek a csecsemők.


Fertőzés esetén kis fehér felrakódások láthatók a szájban, a nyelven. Ezek steril gézzel, néha csak nehezen, de letörölhetőek, a nyomán vöröses, vérzékeny marad a nyálkahártya. Így különböztethető meg a szoptatás utáni tejmaradéktól, ami könnyen, egy mozdulattal eltávolítható.


Általában nem okoz komoly gondot a babának, panaszok akkor jelentkeznek, ha nem sikerül megszabadulnunk tőle. Ilyenkor a leváló gombatelepeket lenyeli a csecsemő, a fertőzés végighalad a bélcsatornán, megjelenhet a popsin is. Emésztési zavarok, hasfájás és étvágytalanság is kialakulhat ilyen esetekben.


Kezelése legtöbbször gombaellenes ecsetelőkkel, például glicerines Bórax oldattal történik. Érdemes az édesanya mellét, a cumit, a cumisüveget is fertőtleníteni, hogy megelőzzük a visszafertőződést. Amennyiben a panaszok nem csak a szájban jelentkeznek, hosszadalmasabb, szájon át alkalmazott kezelésre is szükség lehet.


Nagyobb gyerekeknél is előfordulhat gombás szájfertőzés, ilyenkor valamilyen hajlamosító ok áll a háttérben: leggyakrabban antibiotikum kezelést követően alakul ki, de lehet az ok immunológiai eredetű is.

Forrás: iStockphoto.com
Forrás: iStockphoto.com

A herpesz


A leggyakoribb fájdalmas fekéllyel járó szájbetegségtől, a herpesztől a felnőttek jó része is szenved időről-időre. Gyermekek általában 2-5 éves kor körül találkoznak először a kórokozó vírussal. Ilyenkor nem a felnőtt korban szokásos ajakherpesz alakul ki, hanem egy egész szervezetet érintő, akár súlyos lefolyású betegség, ami lehet teljesen tünetmentes is. Öt-tíz nap lappangási időt követően nem csak az ajakon, hanem az egész szájnyálkahártyán, a nyelven, az ínyen, akár a mandulákon is megjelenhetnek az apró hólyagok, melyek megrepednek, pörkösödnek és 7-10 nap alatt gyógyulnak.


Gyermekkorban a herpesz igen fájdalmas lehet, komoly táplálási és itatási problémát okozva a kisgyermekeknek. Rendszerint magas láz, rossz közérzet, megnagyobbodott nyaki nyirokcsomók kísérik a tüneteket. Gyakran előfordul, hogy kórházi kezelés szükséges, infúzió adására kényszerülhetünk.


Kezelésében lényeges elem a láz- és fájdalomcsillapítás, ez utóbbiban történhet érzéstelenítő oldattal való öblögetéssel is. Fontos a szájüreg fertőtlenítése és a bőséges folyadékfogyasztás a kiszáradás elkerülésének érdekében. Súlyos esetekben ma már rendelkezésünkre áll vírusellenes szer.


Az ótvar


Nevében is kicsit riasztó betegség az ótvar, amely gennykeltő baktériumok által okozott hólyagos betegség. Gyerekeknél leggyakrabban ez is a száj körül jelentkezik, esetleg az arcon a fül mögötti területen. Mézszínű pörkök alakulnak ki, melyek eltávolítása után vérző sebfelület marad vissza. Az ótvar (orvosi nevén impetigo) igen ragályos, közösségben gyorsan terjed, a lappangási idő 1-3 nap.


Súlyosságát a lehetséges, de szerencsére ritka szövődmények adják: előfordulhat vese, szív és ízületi szövődmény is. Kezelése a pörkök leáztatásából, fertőtlenítéséből és antibiotikus kezeléséből áll. Enyhébb esetben ez kenőcs formájában elegendő, de szükség lehet szájon át szedett antibiotikumra is. Fontos, hogy a beteg gyermek ne menjen közösségbe, a ruháját, ágyneműjét fertőtlenítsük, körmét vágjuk rövidre, hogy a visszafertőződést megakadályozzuk.


A fenti betegségek típusosan gyermekkori megbetegedések, de csökkent védekezőképességű felnőttekben, idősek, daganatos- vagy egyéb súlyos betegségben szenvedők körében is jelentkezhetnek. Ilyenkor mindig valamilyen alapbetegséget kell keresni a háttérben.


Dr. Karoliny Anna, gyermekorvos

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!