A Lady Gaga óriás szemeit kölcsönző lencsék károsak a szemre

Vágólapra másolva!
Azok a kozmetikai célú kontaktlencsék, amelyek őziketekintetet kölcsönöznek viselőiknek, egyre népszerűbbek, pedig potenciális veszélyt jelentenek viselőikre - áll az Amerikai Szemészeti Társaság nemrég nyilvánosságra hozott közleményében.
Vágólapra másolva!

Az ún. körlencsék túlnyúlnak a szivárványhártyán, és ezáltal nagyobbnak láttatják a szemet. A lencsék egyre népszerűbbek a fiatalok körében, amióta a popsztár Lady Gaga is ilyet viselt Bad Romance című videoklipjében. "A városunkban nagyon sok lány visel már ilyesmit" - mesélte az AP hírügynökségnek egy Észak-Karolina államban élő 16 éves lány, aki maga is rendszeresen hord körlencsét.


Az Amerikai Szemészeti Társaság közleménye szerint a vény nélkül kapható kozmetikai kontaktlencsék árusítása 2005 óta tilos az Egyesült Államokban, az interneten azonban 20-30 dollárért megvásárolhatók. A kontaktlencsék az USA-ban orvosi segédeszköznek számítanak, és kizárólag engedéllyel rendelkező szakembereken keresztül forgalmazhatók.


Mi a baj a körlencsékkel?


A szemészeti társaság szerint "a nem megfelelően illeszkedő, vény nélkül kapható lencséknél gyakrabban lép fel gyulladás és fájdalom, ezek következményeként pedig szaruhártya-sérülés és vakság is." A szivárványhártyán túlnyúló lencse megakadályozza, hogy oxigén jusson a szembe, így különösen veszélyes.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről