Mégsem beszél a 23 éve vegetatív állapotban lévő belga páciens

Vágólapra másolva!
Orvosi csodaként jelentette az Associated Press amerikai hírügynökség tavaly novemberben, hogy huszonhárom éven át vegetatív állapotúként kezeltek egy beteget Belgiumban, mert az orvosok nem vették észre, hogy a férfi teljesen megbénult, ám egy belga specialista új módszerével kommunikálni tudott vele. Steven Laureys azonban a hét végén elismerte, hogy a módszer nem működik.  
Vágólapra másolva!

23 éven át némán sikított a kómásként kezelt férfihttp://www.lifenetwork.hu/lifenetwork/20091124-23-even-at-tudatanal-volt-egy-belga-ferfi-akit-komaskent.htmlKételkednek a félrediagnosztizált kómás beteg kommunikációjábanhttp://www.lifenetwork.hu/lifenetwork/20091125-ketelkednek-rom-houben-a-felrediagnosztizalt-komas-beteg-kommunikaciojaban.html

Rom Houben a nyolcvanas években szenvedett autóbalesetet, mely után vegetatív állapotba került. A család azonban ragaszkodott ahhoz, hogy a férfi tudatánál van, és további szakvéleményt akart szerezni. Anyja végül eljutott Steven Laureys belga specialistához, aki igazolta, hogy a kezelőorvosok rossz diagnózist állítottak fel. Laureys meg is tanította kommunikálni a beteget, aki egy speciális billentyűzetet használt az érintkezésre - tudatta az akkori hír.


Egy tekintélyes amerikai bioetikus már akkor kételkedését fejezte ki, hogy vajon tényleg Rom Houben kommunikál-e a környezetével. Nem lehetett ugyanis megállapítani, hogy valóban a beteg üzent-e valamit segítőjén keresztül, hiszen egy beszédterapeuta formálta meg az üzeneteket.


Laureys valójában nem agyi szkennert alkalmazott a páciens éberségének megállapítására, hanem "viselkedési teszteket", agyi képalkotó eljárást csak később használtak állapota ellenőrzésére. Az érintőképernyős billentyűzetet sem Laureys használta a beteggel, hanem a család és más orvosok által felkért beszédterapeuta.


Novemberben Laureys még azt nyilatkozta, hogy letesztelte az új technikát, és azt gondolta, Houben valóban képes volt a kommunikációra. A hét végén azonban azt közölte az orvos - aki egyébként a belgiumi Liege egyetemi kórházának neurológusa -, hogy további tanulmányok megmutatták: a módszer nem működik az adott esetnél.


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!