A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Érdemes 40 évesen felkeresni egy szemorvost

Vágólapra másolva!
A 70 év felettiek körében egyre magasabb a hályogos szembetegségek előfordulásának aránya - az elváltozás megelőzhető, vagy legalább is késleltethető.
Vágólapra másolva!

Az Amerikai Szemészeti Akadémia (AAO) a közelmúltban arra hívta fel a figyelmet, hogy a romló statisztikák tükrében az embereknek néhány fontos dolgot tudniuk kell a hályogos betegségek kialakulásának megelőzésének vagy legalább elodázásának érdekében.


A szervezet szerint kiemelten fontos 40 éves korban ellátogatni egy általános szemészeti vizsgálatra, ahol a hályogképződés jeleit már korai stádiumban felfedezhetik a szemész orvosok. Ebben a korban kezdődnek ugyanis az ún. öregszeműség kialakulásához vezető folyamatok, vagyis a szem általános állapotának és a látásélesség romlásának első mozzanatai.


Kockázati tényezők és a megelőzés


A hályogok kialakulásának természetesen vannak kockázati tényezői, vagyis olyan környezeti, genetikai változók, amelyek elősegítik a súlyos szembetegség kialakulását.


Az egyik ilyen tényező a családi halmozódás, azaz, amennyiben egyenes ági családtagoknál előfordult már hályog, abban az esetben nagyobb a kockázata annak, hogy a páciensnél is kialakuljon ilyen megbetegedés.


De növeli a kockázatokat a cukorbetegség, a dohányzás, a napfénynek fokozottan kitett életmód, egyéb szemsérülések, illetve szemgyulladások megléte, és a hosszan tartó szteroidos készítmények alkalmazása is.


A hályogképződés kockázata csökkenthető UV-szűrős napszemüvegek viselésével, illetve széles karimájú vagy sildes napsapkák hordásával, valamint a dohányzás elhagyásával.


A cukorbetegek esetében a magasabb kockázat miatt még fontosabb a megfelelő vércukorszint beállítása és fenntartása a hályogos betegségek megelőzése érdekében.


A zöldhályog veszélyesebb a szürkénél


A szemhályogok közül a veszélyesebb a zöldhályog, amelyre egyelőre még nem létezik megoldás, így ez az elváltozás sajnos gyógyíthatatlan, a szintén komoly panaszokat okozó szürkehályog azonban ma már igen jó hatásfokkal gyógyítható.


A szürkehályog műtétek sikerrátája meghaladja a 95 százalékot, ugyanakkor a szakemberek szerint a műtéti beavatkozás előtt mindenképpen mérlegelni kell, hogy a hályog miatti látászavarok valóban annyira zavaróak-e, hogy érdemes a beavatkozás mellett dönteni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!