A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
A rögbi egy erőteljes, intenzív játék, amelyet védőfelszerelés nélkül játszanak a játékosok. A kerekesszékes rögbi is ilyen, viszont a játékosai gerincsérült nők és férfiak. http://videa.hu/flvplayer.swf?v=cdfqHtwBxPZiJZx5
Vágólapra másolva!

A sport 1977-ben született Kanadában. A magyar csapatot egy évvel ezelőtt Hetei Zoltán hozta össze. Zoli 6 évvel ezelőtt a Tiszába próbált fejest ugrani, de a víz túl alacsony volt és eltörte az 5. nyaki csigolyáját. A kezét műtő svéd orvos egy vizsgálat során megjegyezte, hogy: "ezekkel a kezekkel akár rögbizhetsz is" és mesélt neki a svéd rögbi csapatról, ezzel bogarat ültetve a fiú fülébe. A sport a kosárlabda, a labdarúgás és a jéghoki elemeit ötvözi, és kosárlabda pályán játsszák, hangulatában viszont a rögbire hasonlít.

A szabályok:

Egy csapat négy játékosból és nyolc cserejátékosból áll, és csak gerincsérültek, vagy olyan sportolók versenyezhetnek, akik egyéb okok miatt három vagy négy végtagjukat nem tudják használni. Egy meccs 4x8 perces, minden versenyző a saját kerekes székével versenyez, viszi a labdát a célterületre. A labdát lehet vinni ölben, kézben, lehet passzolni, de rúgni nem, és 10 másodperc alatt legalább egyszer le kell pattintani.


A játékosok a rögbit sportként fogják föl, de van nagyon sok rehabilitációs haszna is, tudtuk meg Mészáros Edit szakosztályvezetőtől. Hiszen javul a sportolók erőnléte, tovább tudják hajtani a kerekesszéket. Az önfenntartásukra is pozitív hatással van, hiszen el kell jutniuk a pályára, át kell öltözniük és át kell ülniük a kerekesszékbe, mindezt önállóan.

A kerekesszékes rögbit azért hozták létre, hogy a kerekes kosárlabdánál is mozgalmasabb és gyorsabb játékot alakítsanak ki. Eleinte "gyilkos labdának" nevezték a sportágat, de amióta 1994-ben paralimpiai versenyszám, rögbinek nevezik. A magyar csapat álma, hogy minél hamarabb egy külföldi csapat ellen játszhassanak, és a kijussanak a paralimpiára.


Ha többet szeretnél megtudni az egyre népszerűbb sportról, akkor nézd meg a LIFE magazin riportját!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!