A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
A legtöbb nőben a B-vitaminok közé tartozó folsav csökkenti a mellrák kockázatát, azonban egy adott genetikai típus esetén ez épp fordítva van: a folsav megnöveli a rizikót - állítják svéd kutatók.
Vágólapra másolva!

"Éppen ezért túl korai lenne, hogy az élelmiszereket is folsavval dúsítsuk" - nyilatkozta az AFP-nek Ulrika Ericson, a svédországi a Lund Egyetem táplálkozáskutatója, aki azt sem tartja jó ötletnek, hogy az emberek ok nélkül folsavat tartalmazó multivitaminokat és táplálékkiegészítőket kezdjenek el szedni. "Sokkal jobb, ha étrendünk bőségesen tartalmaz gyümölcsöt, zöldséget, hüvelyeseket és teljes kiőrlésű gabonát, ezzel bevihetjük szervezetünkbe a szükséges folsavmennyiséget természetes formában, továbbá más vitaminokat és élelmi rostokat is."


Ericson az 1990-es években kezdett el vérmintát venni összesen 17 ezer nőtől. A 2004-ig tartó nyomonkövetési időszakban kicsit több mint 500 résztvevőnél alakult ki mellrák. Azoknál a nőknél, akik a Svédországban javasolt folsavbevitelt teljesítették, feleakkora volt a mellrák kockázata, vagyis a folsav általában véd a mellrákkal szemben. Azonban a nők 10 százaléka a folsav anyagcseréjéhez szükséges enzim egy módosított változatát hordozza, náluk eleve magasabb a mellrák kockázata, ezt a táplálékkiegészítőkben lévő folsav pedig még tovább fokozza.


A kutatónő szerint két nyomós indok van a folsavszedésre: az egyik a vérszegénység egyik adott formája, amely alacsony folsavszinttel jár, a másik pedig, ha egy nő babát tervez (a folsav csökkenti a velőcsőzáródási rendellenességek előfordulását). Ameddig azonban tisztázódik, mi a pontos összefüggés a folsav és a daganatok között, ne szedjünk folsavat is tartalmazó multivitamin-készítményeket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!