Újfajta tampon fertőzésekkel küzdőknek

Vágólapra másolva!
A közelmúltban újfajta tampon jelent meg a boltok polcain, az úgynevezett probiotikus tampon. Használata bizonyos betegségek után illetve azok megelőzésére hasznos lehet.
Vágólapra másolva!

A Svédországban kifejlesztett új tampon a szervezetben előforduló Lactobacillus törzseket tartalmazza, amelyek az egészséges hüvelyflórát erősítik (L. casei, L. gasseri, L. fermentum nevű baktériumok találhatók bennük).


A tampon a menstruációs vérzések alatt hozzájárul a fenyegető bakteriális és intim fertőzések megelőzéséhez, illetve segít helyreállítani a hüvelyflóra felborult egyensúlyát.


Szervezetünk hőjét érzékelve aktiválódik


A tamponban lévő probiotikus mikroorganizmusokat hordozóanyag védi, melyből a baktériumok csak testhőmérsékleten szabadulnak fel. Amikor a tampon a behelyezés után eléri a testhőmérsékletet, a hordozóanyag felolvad, és a baktériumok felszabadulnak belőle. Ehhez körülbelül 90 perc szükséges, ezután eloszlanak a hüvelyben, hogy elérjék a hüvely nyálkahártyáját, így támogatva a hüvelyflóra egyensúlyát.


A probiotikus tampon használata teljesen megegyezik más, hagyományos tamponokéval. Felhelyezése előtt mindig gondosan kezet kell mosni, a felhelyezés közben pedig célszerű minél jobban ellazulni. Érdemes követni a tájékoztatóban leírtakat: a tampon akkor van megfelelően felhelyezve, ha már nem érezhető.


Mérettől függetlenül a tampon azonos mennyiségű Lactobacillust tartalmaz, ám nedvszívó képességük eltérő, így az új tampont ugyanolyan rendszerességgel kell cserélni, mint bármely más, hagyományos tampont.


Az új tampon is kizárólag menstruáció alatt használható


Az új tampon kedvező hatásai ellenére is kizárólag a menstruációs vérzés alatt használható. Akár már a legelső használat után is észlelhető a változás, de van, hogy csak három-négy egymást követő menstruáció után észlelhető a probiotikus baktériumok pozitív hatása.


Azoknak célszerű probiotikus tampont választani, akik visszatérő hüvelyi fertőzésekkel küzdenek, akiknek hüvelyflórájuk egyensúlya felborult, akiknek antibiotikus kezelést követően panaszai vannak, vagy szeretnének azokat megelőzni.


Amikor a hüvelyflóra egyensúlya felborul


Egészséges nőknél a hüvelyi mikroflóra Lactobacillusokat tartalmaz, melyek tejsavat termelnek, ami természetes módon egyensúlyban tartja a hüvely pH-ját. Az egészséges hüvely pH értéke savas (pH 3,8 - 4,2), ez gátolja a legtöbb kórokozó szaporodását. A laktobacillusok védelmet biztosítanak, így az egészséges hüvelyflóra egyben a szervezet első védelmi vonala is a húgyúti-ivarszervi fertőzésekkel szemben.


Ha a hüvelyi mikroflóra természetes egyensúlya felborul, a húgyúti-ivarszervi fertőzések kialakulásának kockázata megnő. A leggyakoribb hüvelyi fertőzés a gyulladásos tünetekkel nem járó bakteriális megbetegedés (vaginózis) és a Candida okozta hüvelygyulladás (gombafertőzés). Ezek az állapotok sokféle hüvelyi tünetet okozhatnak, például viszketést, irritációt, kellemetlen szagot és fokozott hüvelyi folyást. Amennyiben hasonló jellegű tüneteket tapasztal, feltétlenül keresse fel kezelőorvosát, a tampon használata ugyanis nem helyettesíti a rendszeres nőgyógyászati vizsgálatot.


A hüvelyflóra egyensúlyát számos ismert tényező veszélyezteti, például a védekezés nélküli szex, a tisztálkodó szerek túlzott használata, a stressz, a szoros műszálas ruházat és az antibiotikum-kezelés.


Dr. Lőrincz Ildikó, szülész-nőgyógyász szakorvos


Toxikus sokk szindróma - tampontól

A tampon rendszeres cseréje és a hüvelyből időben kivett tampon az, aminek segítségével az úgynevezett toxikus sokk szindróma (TSS) megelőzhető. A TSS ugyan nagyon ritka, de súlyos, a tampon bakteriális szennyeződése miatt kialakuló betegség, melynél fontos a minél korábbi felismerés.

A TSS tünetei általában hirtelen kezdődnek. Jellemző a magas láz, akár 39 fok, a hányinger, a hasmenés, a fejfájás, az izomfájdalmak, a torokfájás, a szédülés és az alacsony vérnyomás. A bőr olyanná válik, mintha leégett volna, piros foltok keletkeznek rajta. Néhány nap múlva a tenyér és a talp lehámlik. Ha ilyen tünetekre leszel figyelmes a menstruációd kapcsán, távolítsd el a tampont, és fordulj azonnal orvoshoz.
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről