A gyermekkori szorongás kialakulását kutatják majmok segítségével

Vágólapra másolva!
A fiatal majmok agyának azt két területét azonosították amerikai kutatók, amelyek erős "aggodalom" esetén aktivizálódik; a tudósok szerint ezek az agyi régiók játszhatnak szerepet a gyermekkori szorongásos zavarok kialakulásában is.
Vágólapra másolva!

A kutatás, amely a Nature legújabb számában látott napvilágot, közrejátszhat új gyógyszerek kifejlesztésében.


A szorongásos zavarok a legelterjedtebb mentális betegségnek számítanak az Egyesült Államokban, ahol 40 millió felnőttet érint ez a probléma.


A Wisconsin-Madison Egyetem kutatói 238 fiatal rhesus majmot vizsgáltak az egyik legmodernebb funkcionális képalkotó eljárás, a pozitronemissziós tomográfia (PET) segítségével.


A majmok "felségterületén" megjelenő humán "behatolók" potenciális fenyegetést jelentettek az állatok számára, ahogy a ketreceik mellett álldogáltak, eközben a kutatók megfigyelték az állatok reakcióit és mérték az agyi aktivitásukat.


Minél idegesebben reagált egy-egy majom, annál magasabb aktivitást mértek az agy két területén: a félelmi reakciókban, az érzelmi működésben és a jutalmazási folyamatokban meghatározó szerepet játszó mandulaformájú magrendszerben (corpus amygdaloideum), valamint a hippokampuszban, amely nélkülözhetetlen szerepet játszik összetett információk, események memorizálásában.


A kutatók az agyi aktivitás alapján azt is meg tudták jósolni, hogy mennyire idegesen reagálnak a majmok.


Szorongások, szégyenlősség már gyermekkorban


"Nagyon izgalmasnak találjuk az eredményeinket, mivel ezek elvezethetnek annak megértéséhez, hogy miként alakulnak ki a szorongásos zavarok a gyerekeknél. Távlatilag pedig ezen információ alapján hatékonyabb gyógymódok fejleszthetők ki számukra" - hangsúlyozta a kutatásokat irányító Ned Kalin, aki csoportjával a továbbiakban azt vizsgálja majd, hogy a fiatalok agyában is ugyanezek a régiók játszanak-e szerepet a szorongásban. Amennyiben ez a feltételezés beigazolódik, az orvosok korán kiszűrhetik a veszélyeztetett gyerekeket és megkezdhetik a kezelésüket abban a reményben, hogy így megelőzhetők a későbbi problémák.


Mint Ned Kalin rámutatott, sok gyereknél és tinédzsernél kimutathatók a szorongásos zavarok korai tünetei - a szégyenlősség és az igyekezet, hogy idegenek jelenlétében minél észrevétlenebbek maradjanak, "beolvadjanak" a környezetbe.


Ezek a fiatalok a későbbiekben nagyobb valószínűséggel próbálják alkohol és marihuána segítségével "orvosolni" gondjaikat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!