Hajdinás-mandulás müzli
Hozzávalók:
5 dkg hajdinapehely, 5 dkg mandulaforgács, 1 dl mandulatej, 1 dl víz
Elkészítés:
A hajdinát főzd fel a fahéjjal ízesített vízben, majd öntsd fel a mandulatejjel.
Mandulatej elkészítése:
Áztass be két görbe nyers mandulát három bögre vízbe egész éjszakára. Másnap öntsd le a levét, és friss vízzel turmixold össze híj tejszín állagúra. Bélelj ki egy konyharuhát gézzel, öntsd bele a folyadékot, és hagyd átcsöpögni, végül jól nyomkodd ki a maradék levét is. Hűtőben 3 napig áll el, a visszamaradt mandulapépet használhatod müzlibe, salátába, de nagyon finom kölessel is.
Tápanyagtartalom:
Energia: 2293 kJ (550 kcal)
Zsír: 27 g. Szénhidrát: 45 g. Fehérje: 26 g.
Tönkölykása aszalt gyümölccsel
Hozzávalók:
10 dkg tönkölymag (lehetőleg bió), 3 szem aszalt barack, 1 kis marék aszalt meggy (vagy bármi, ami nem cukrozott és nem szilva)
Elkészítés:
Az előző éjjel beáztatott tönkölymagot főzd meg egy kevés friss vízben. Az aszalt gyümölcsöket vágd apróra és keverd össze a tönköllyel. A főtt tönkölynek nagyon finom, dióhoz hasonló íze van.
Tápanyagtartalom:
Energia: 1562 kJ (374 kcal)
Zsír: 2,5 g. Szénhidrát: 76 g. Fehérje: 9,9 g.
Édes köles
Hozzávalók:
5 dkg bió köles, 1 avokádó (esetleg banán), 1 teáskanál fahéj, ízlés szerint egy kevés sztívia (gyógynövény) vagy méz
Elkészítés:
2,5 dj fahéjas vízben forrald fel a kölest, majd fedd be és vedd takarékra. Főzd kis lángon kb. 25 percig, öntsd le a maradék levét. Az avokádót vágd kis kockákra, és a sztíviával vagy mézzel együtt forgasd a kölesbe.
Tápanyagtartalom:
Energia: 1412 kJ (338 kcal)
Zsír: 12 g. Szénhidrát: 69 g. Fehérje: 12g