A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásAuriane Mallo-Breton-Eszter Muhari
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

HPV-oltás fiúknak, férfiaknak is?

Vágólapra másolva!
Miközben itthon még a legveszélyeztetettebb csoportba tartozó fiatal nők közül is csak csekély százalékuk veszi igazán komolyan a HPV-vírus elleni védekezést, Nagy-Britanniában már a kamasz fiúk beoltása is felmerült.
Vágólapra másolva!

A British Medical Journal friss tanulmánya szerint a serdülőkor előtti lányok HPV-vírus elleni oltása költséghatékony megoldás az egészségügyi rendszerre nézve, a kamasz fiúk beoltása viszont nem. A költséghatékonyság vizsgálatot az amerikai Harvard Egyetem Közegészségügyi Kara végezte. A kutatók két esetet vizsgáltak: az egyikben csak a lányokat oltották, a másikban a fiúkat is. Az eredmények azt sugallták, hogy a lányok oltása mindenképpen költséghatékony megoldás, a fiúk beoltása a nemi úton terjedő vírus ellen viszont nem különösebben emeli a társadalmi hasznosságot.

Miért kellene a fiúkat is oltani?

Kevéssé ismert, hogy a HPV-vírus nem csak a nőket, a férfiakat is megtámadhatja, sőt, náluk szintén okozhat daganatos megbetegedést is, igaz, jóval ritkábban, mint a nőknél. A leggyakrabban azonban az erősebbik nemnél csak tünetmentes fertőzés lép fel, a vírus néhány nap alatt teljesen eltűnik a szervezetből.

Krónikus fertőzöttség esetén viszont a nemi szerv bőrén szemölcsök jelenhetnek meg, és a fertőzéssel jelentősen megnő a péniszrák kialakulásának veszélye is. A vírushordozó férfi szexuális partnereit ugyancsak megfertőzi, ezáltal növelve azok méhnyak-rákra irányuló kockázatát. A gumióvszer használata nagymértékben csökkenti a fertőzés veszélyét, de alacsonyabb a péniszrák kockázata, illetve a partnerek körében a méhnyakrák előfordulása a körülmetélt férfiak körében is.

A nőket súlyosabban érinti a fertőzés

Nőknél a vírus a méhnyak mélyebben fekvő hámsejtjeiben telepszik meg, ezért a fertőzés akár hónapokig, évekig is tünetmentes maradhat. A magas kockázati típusú vírusok a méhnyak-rák kialakulásának esélyét fokozzák, az alacsonyabb kockázati típusok szemölcsök kialakulását (condyloma) okozzák, melyekből a későbbiek során szintén kialakulhat rosszindulatú daganat.

A rosszindulatú daganat kialakulása szerencsére legalább 8-10 évig tartó folyamat, így a rendszeres szűrés minimálisra csökkentheti a kockázatot. Ha mégis megindul a rákos burjánzás, a nyálkahártya mélyebb rétegeitől kezdődően a felszín felé jelennek meg a daganatos sejtek, melyek idővel a teljes vastagságában elfoglalják a nyálkahártyát, majd végül a rákos sejtek áttörik a hámréteg alját, és beterjednek a méhnyak hám alatti rétegeibe is. Érezhető, hogy a daganat terjedése lassú folyamat, ami jó esélyt jelent arra, hogy időben diagnosztizálják a betegséget.

A Life Magazin műsorából többet megtudhat!

A HPV-vírus ellen nincs gyógymód

Jelenleg a fertőzés még nem gyógyítható, de vannak például indirekt próbálkozások, amikor a szervezetet speciális immunerősítő szerekkel próbálják a kór legyűrésére bírni - ennek a terápiának azonban egyénenként változó a hatékonysága. Így fertőzés esetén ami biztosan hatásos: a daganat kialakulásának megelőzése, azaz a rákszűrés. Azoknál, akik a veszélyesebb vírus-alfajokkal fertőzöttek, akár félévente is javasolt az ellenőrzés.

Az egészséges immunrendszer egyébként maga is képes legyőzni az enyhe fertőzést, és ez a későbbiekben az azonos altípus ellen védettséget jelent.

HPV-teszt, HPV-védőoltás

HPV-teszt több szakorvostól - nőgyógyásztól, bőrgyógyásztól valamint urológustól - kérhető. A rutin nőgyógyászati mintavétel során a kefével eltávolított hámsejtekből genetikai módszerrel mutatható ki a vírus örökítő anyaga.

A fertőzés megelőzésére itthon 2006 óta elérhető a védőoltás, melyet a 9-26 év közötti korosztálynak javasolnak. Egy oltás ára 30 ezer forint körül van, a teljes védettség eléréséhez 3 oltás szükséges. A készítmény vényköteles, a társadalombiztosítás nem támogatja, de bizonyos településeken az önkormányzat díjmentesen bocsátja az ottlakók részére. A vakcina a négy leggyakoribb típustól véd, azok burokfehérjéit tartalmazza, arra késztetve a szervezetet, hogy antitestet termeljen, melyek védenek egy tényleges vírusfertőzés esetén. A védőoltás a már meglévő fertőzést esetén nem gyógyír.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni a rendszeres nőgyógyászati vizsgálat szükségességét, amelyre még védőoltás igénybe vétele esetén is célszerű eljárni.
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!