Serdülő lányaink betegsége

Vágólapra másolva!
A tizennégy éves Vera félve lépett be a rendelőbe. Látszólag utálta az egészet. Megkérik majd, hogy vetkőzzön félmeztelenre, össze vissza kell hajlongania, miközben az orvos a hátát vizsgálja. Ráadásul azt is tudta, hogy ha a gerincferdülése rosszabbodott, akkor fűzőt kell viselnie. Szerencsére a vizsgálata nem volt annyira kellemetlen, mint emlékezett rá, de a röntgenfelvétel sajnos legrosszabb félelmét igazolta. Gerincferdülése az elmúlt hat hónapban 19 fokról 25 fokra romlott.
Vágólapra másolva!

De mit jelentenek ezek a fokok, amelyek számos serdülő lányéletét keserítik meg? A gerincferdülés mértékének mérésére a legelterjedtebb eljárás John Robert Cobb módszere. Az eljárás lényege a részletek ismerete nélkül is jól érthető: a Cobb fok megmutatja, hogy a gerinc (a törzs) mennyire hajlana el az egyenestől, ha nem lennének a gerincben a betegséget kompenzáló másodlagos görbületek. A Cobb fok mérése után a képlet egyszerű: 18-20 fok alatti gerincferdülés rendszeres, testtartásjavító gyógytornát igényel, a 20 és 40 fok közötti esetekben kerül sor a fűzővel történő kezelésre, a 40-50 fokot meghaladó gerincferdülést pedig már műteni kell, hogy ne okozzon vérkeringési és légzési problémákat.

A korral erősödhet a görbület

A gerincferdüléssel a legnagyobb baj az, hogy amikor először látjuk a beteget, általában kiskamaszkorban, az észlelt, rendszerint 10-20 fokos görbületről lehetetlen megjósolni, hogy mi lesz belőle. Szerencsés esetben a gerincferdülés nem romlik tovább és felnőttkorra is hasonló mértékű marad.

Sokszor azonban a görbület erősödik, amit csak a műanyag fűzővel, vagy még azzal sem tudunk a növekedés befejeződéséig 40 fok alatt tartani. 40 fok alatti gerincferdülés esetén a serdülés befejeződésével, amikor további csontos fejlődés és változás már nem várható, a gerincferdülés romlása is megáll.

A 40 fok feletti görbületek azonban az igen kedvezőtlen biomechanikai helyzet miatt a csontos fejlődés befejeződése után is tovább romlanak és a romlás csak stabilizáló műtéttel állítható meg.

Gerincferdülésnél a romlás megállítása a cél

Fontos megérteni, hogy a stabil, nem romló gerincferdülés nem fájdalmas, és nem befolyásolja a mindennapi életet. A kialakult gerincferdülést azonban nem, vagy csak műtéttel és részlegesen tudjuk korrigálni. Egy gerincferdüléses serdülő lánynál tehát sosem a betegség gyógyítása, hanem a romlás megállítása a cél. A gerincferdülés stabilizálódása után (történjen az spontán, fűzőkezeléssel vagy műtéttel) a gerincgörbülettel élők életminősége nem tér el egészséges társaikétól.

Verának szerencséje volt. Fűzőkezelést kapott, amely mellett görbületromlása nem érte el a műtétet igénylő szintet. 4 éven át napi 18-20 órában hordta fűzőjét, amelyet ő is és iskolatársai is hamar megszoktak. Könnyen tudott fűzőjében aludni és még kedvenc sportjaiban (kerékpározás, sízés) sem akadályozza az eszköz.

Műtétek Budapesten és Pécsen

Van olyan beteg azonban, akinek ez nem megy ennyire egyszerűen. Előfordulhat az is, hogy az orvosi utasítások betartása és lelkiismeretes fűzőviselés mellett is romlik a gerincgörbület. Ilyenkor sokszor műtét válik szükségessé. A műtét hírének első sokkjából magunkhoz térve azonban tudnunk kell, hogy a stabilizálás a választható legjobb megoldás arra, hogy a súlyos gerincferdülésben szenvedő serdülő lányaink betegségének rosszabbodását megállítsuk, testtartásukat korrigáljuk, ezáltal helyreállítsuk önértékelésüket és a továbbiakban problémamentes életet biztosítsunk számukra.

Ma Magyarországon a műtéteket pécsi és budapesti centrumban igen jól felkészült szakembercsapat végzi tapasztalataink szerint igen megbízhatóan. A műtéttől való félelem miatt vállalni a gerincferdülés további romlását és az ezzel járó élet problémáit, rossz döntésnek tűnik.

Dr. Terebessy Tamás

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!