Vágólapra másolva!
A fűtésszezon elkezdte szedni áldozatait: mióta beköszöntött a hideg, már négyen vesztették életüket szénmonoxid mérgezésben, az elmúlt hétvégén pedig tíz fiatalt kellett kórházba szállítani egy budapesti szórakozóhelyről.
Vágólapra másolva!

Csendes gyilkosként is szokták emlegetni a színtelen-szagtalan gázt, amelynek szivárgására semmilyen jel nem utal, s mire valaki kínzó fejfájása miatt gyanakodni kezdene, elképzelhető, hogy már mozdulni sem képes. Így járt az a tíz fiatal is, akit a Szondi és a Szinyei Merse utca sarkán lévő szórakozóhelyről kellett kórházba szállítani november 7-én éjjel.

Észrevétlen tünetek

"A szén-monoxid mérgezés tünetei nem tipikusak" - magyarázta kérdésünkre Dr. Zacher Gábor, a Péterfy Sándor utcai Kórház toxikológiai főosztályának főorvosa. "Fejfájás és rossz közérzet jelentkezhet, ezek azonban kevésbé feltűnőek az őszi-téli időszakban. Ha valakinek keringési zavarokkal küzd, mellkasi fájdalmat is érezhet, minden kétséget kizáró szén-monoxid-mérgezésre utaló jel azonban nem létezik. Van, akinél zavarodottság jelentkezik, másnál idegrendszeri tüneteket produkálhat a toxikus hatás. Találkoztam olyan pácienssel, akit agyvérzés gyanújával hoztak be, pedig valójában szén-monoxid-mérgezése volt."

A szakember szerint egyértelműen csak a szemfenék vizsgálatával lehet megállapítani a gáz jelenlétét a szervezetben. Mivel a szén-monoxid a vér oxigénszállító fehérjéjéhez, a hemoglobinhoz kapcsolódik, ezért a mérgezett betegnél nem lehet megkülönböztetni a szemfenéki artériákat és a vénákat. "A vérünk ilyenkor élénkpirossá válik, ezért bőrpír is jelentkezhet, sajnos azonban ez sem elég feltűnő jel" - tette hozzá Dr. Zacher Gábor. "A mentőápolók azonban jól ki vannak képezve az ilyen esetekre."

A tiszta oxigén az ellenszere

A mérgezés gyanúja azonnali orvosi beavatkozást igényel, a gáz tiszta oxigén belélegzésével távolítható el a szervezetből. Koncentrációtól függően ez akár hat órát is igénybe vehet, oxigénmaszk használatával azonban egy órára lecsökkenthető, túlnyomásos, úgynevezett hiperbárikus kamrában pedig akár 20-22 perc alatt semlegesíthető a szén-monoxid hatása.

"Egy vidéken élő, nemdohányzó ember szervezetében 0,5 százalék körül van a szén-monoxid normál, hétköznapi koncentrációja" - magyarázta a főorvos. "Egy városlakónál ugyanez az érték 1-1,5, egy erős dohányos esetében pedig az 5-6 százalék körül van. Ha a koncentráció eléri a 20-25 százalékot, alsó végtagi bénulás következhet be, ami azért veszélyes, mert ilyenkor már esélyünk sincs kimenekülni az adott helyiségből. 50-60 százalékos telítettségnél pedig maradandó károsodás következhet be, illetve beáll a halál.

Lezárt szellőző útvonalak

A szén-monoxid-mérgezés veszélye azoknál a nyílt égésterű fűtőberendezéseknél a legnagyobb, ahol gravitációs elven működő kémény vezeti el az égésterméket. Ez azt jelenti, hogy az elszíváshoz szükséges huzatot a kémény magassága és keresztmetszete határozza meg.

"Az ilyen készülékek a lakás légteréből szívják el a füst eltávolításához szükséges levegőt" - magyarázta kérdésünkre Magyarosi Attila, az egyik budapesti fűtéstechnikai márkaszerviz vezetője. "A nyílászárók, vagy a szigetelés cseréje esetén sokszor sem a megbízó, sem a kivitelező nem gondol bele, hogy lezárják a szellőzési utakat, amivel megnő a mérgezés veszélye. Szintén elengedhetetlen az évenkénti karbantartás: ezt kizárólag szakszervizzel végeztessük, a különböző gyorsszolgálatok ugyanis nem feltétlenül megbízhatóak."

A szakember szerint a zárt égésterű készülékek esetében nem kell szén-monoxid-mérgezés veszélyétől tartani, ezek a szerkezetek, - amelyek egyre szélesebb körben terjednek az Európai Unióban -, külső forrásból jutnak levegőhöz, s az égésterméket egy ventilátor segítségével juttatják a lakáson kívülre.

Riasztás romlott ételre

A vészhelyzetek elkerülését szolgálják a szén-monoxid-érzékelők is, azonban nem mindegy, milyen készüléket választunk. A kereskedelmi forgalomban kapható eszközök sok szempontból különböznek, a szakemberek egybehangzó véleménye szerint nem érdemes spórolni és az olcsóbb verziókat választani.

"Kapható elemes és hálózatról üzemeltethető változat is, ezek közül célszerűbb az utóbbit választani, mert ekkor nem kell észben tartani, hogy a riasztó esetleg lemerül" - tette hozzá Magyarosi Attila. "A legolcsóbbak az úgynevezett félvezető szenzoros készülékek, azonban az elektrokémiai érzékelővel felszerelt modellek megbízhatóbbak, hatékonyabban jelzik a szén-monoxid jelenlétét. Az olcsóbb darabok akár egy hosszabb főzés, vagy egy romlott étel esetén is riaszthatnak. A készüléket a plafontól 20-30 centire kell felszerelni, mivel a szén-monoxid a levegőnél könnyebb gáz, ezért felülről kezdi megtölteni a helyiséget."

"Bár a hipermarketekben, elektronikai áruházakban is kapni efféle készülékeket, érdemes inkább a fűtéstechnikai szaküzleteket felkeresni, ott valószínűleg megbízhatóbb riasztókat vásárolhatunk" - hangsúlyozta a Péterfy Sándor utcai Kórház főorvosa is.

A piaci körkép azt mutatja, hogy már párezer forintért is beszerezhetünk szén-monoxid-érzékelőt, azonban a szakemberek inkább a középkategóriás, 12-20 ezer forintos változatokat ajánlják. Mindig figyeljünk oda a megfelelő minősítésre is (CE, vagy KERMI), ezek hiányában ne vásároljuk meg a riasztót.

A különböző szén-monoxid-koncentrációk élettani hatása

A gáz koncentrációját az egymillió részecskében előforduló szén-monoxid-részecskék gyakorisága alapján határozzák meg; mértékegysége a ppm (particle per million).

200 ppm (0,02 százalék): Enyhe fejfájás,fáradtság,szédülés, hányinger 2-3 óra alatt.
400 ppm (0,04 százalék): Homloktáji fejfájás1-2 órán belül, az élet veszélyeztetése 3 óra elteltével.
800 ppm (0,08 százalék): Hányinger, szédülés, eszméletvesztés 2 óra elteltével, 2-3 órán belül halál.
1600 ppm (0,16 százalék): Fejfájás, szédülés, hányinger 20 percen belül, halál 1 órán belül.
3200 ppm (0,32 százalék): Fejfájás, szédülés, hányinger 5-10 percen belül, halál 15-20 percen belül.
6400 ppm (0,64 százalék): Fejfájás, szédülés, hányinger 1-2 percen belül, halál 10-15 percen belül.
12800 ppm (1,28 százalék): Halál 1-3 percen belül.

Forrás: szenmonoxid.hu
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!