Fájdalmas SMS-ek

Vágólapra másolva!
Sokszor mondjuk, ha valaki valami bugyuta üzenetet küld nekünk e-mailben vagy SMS-en: "ez fájt". Úgy tűnik azonban, hogy az SMS-ezés a szó szoros értelmében fájhat: amerikai kutatók szerint aki túl sokat pötyög a telefonján, annak megfájdul a nyaka. 
Vágólapra másolva!

Nem, nem elírás: nem az ujjai, a csuklója vagy a könyöke fájdul meg a fanatikus üzengetőknek, hanem a nyaktájéka, pontosabban a vállöve. Ennek az az oka, hogy SMS-ezés közben általában a számítógépezésnél is jellemző ún. kényszertartást veszünk fel, ebben az esetben merev a váll és a hát, miközben az ujjaink sebesen ugrálnak ide-oda.


Szakmai lapokban alkalomszerűen jelent már meg esetleírás "SMS-okozta ínhüvelygyulladás" vagy éppen "Blackberry-hüvelyk" címmel, most azonban a philadelphiai Temple Egyetem kutatói Judith Gold vezetésével átfogó vizsgálatban elemezték az SMS-ezés és a krónikus fájdalom kapcsolatát. Vizsgálataikba 138 egyetemi hallgatót vontak be, akiknek be kellett vallaniuk, hány SMS-t küldenek naponta (egyet sem, 1-10, 11-20, 21-nél többet), valamint be kellett számolniuk arról, éreznek-e valahol fájdalmat testükben.


Az eredmények szerint a váll fájdalma összefügg a naponta elküldött SMS-ek számával. "Tulajdonképpen ugyanazt láttuk, amit a számítógéppel dolgozók esetében már megfigyeltünk" - mondta Gold. A szakember szerint mivel a kéztőalagút-szindróma és az ínhüvelygyulladás számítógépes irodai munkát végzőknél bizonyítottan gyakoribb, érdemes odafigyelni az SMS-ezőkre is. No meg persze azért is, mert milliókról beszélünk, akik legalább naponta 20 SMS-t pötyögnek be gépükbe, sőt, létezik már SMS-függőség is.


Gold és munkatársai a vizsgálat során azt nem vizsgálták, hogy a diákok mennyi időt töltenek számítógépezéssel, ez befolyásolhatta az eredményt. Azt maga a szakember is elismeri, hogy további vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy megfelelő bizonyítékokkal támasszák alá az összefüggést. "Ez egy nagyon új probléma, és még nincs szakmai álláspont vele kapcsolatban" - fogalmazott Gold.


A szakember és munkatársai megfigyeléseiket az Amerikai Népegészségtani Társaság éves gyűlésén ismertették novemberben.


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről