Az áfonya újabb jótékony hatására derült fény

Vágólapra másolva!
Amerikai tudósok megtalálták az első kézzel fogható bizonyítékot arra, hogy az áfonya, amely az antioxidánsok és az úgynevezett fitokemikáliák egyik leggazdagabb forrása, javítja a memóriát.
Vágólapra másolva!

Korábbi, állatokon végzett kutatások már sejtették, most azonban emberek körében végzett vizsgálat is megerősítette, hogy az áfonya serkenti a memóriát.

A Cincinnati Egyetem kutatói vizsgálatukba 70 éves, korai memória zavaroktól szenvedő önkénteseket vontak be, akikkel két hónapon keresztül minden nap két- két és fél csészényi áfonyalevet itattak, míg a kontrollcsoport csupán üdítőt fogyasztott.

Az eredmény meglepő volt: az áfonyalevet fogyasztó csoport tagjai jelentős fejlődést mutattak a memóriateszteken.

"Az eredmények bíztatóak és felvetik, hogy az áfonyadús táplálkozás megelőzi vagy enyhíti az idegek elváltozásait" - összegezte a kutatásvezető a vizsgálatot az AFP-nek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!