A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
Vágólapra másolva!
Megdőlhet az elmélet, miszerint a dohányzás segít megőrizni a testsúlyunkat, ugyanis a nikotinhoz való hozzászokás azoknál is súlygyarapodást hozhat, akik aktív dohányosok.
Vágólapra másolva!

Mostanáig tartotta magát az a városi legendát, hogy a dohányzás karcsúbbá tesz, azonban a Navarrai Egyetem Megelőző Orvoslási Intézetének munkatársai kapcsolatot fedeztek fel a szív- és érrendszeri betegségek két kockázati tényezője, az elhízás és a dohányzás között. A kutatók megállapították, hogy a nikotinfüggőség nemcsak azoknál eredményez súlygyarapodást, akik már leszoktak a cigarettáról, hanem az aktív dohányosoknál is.


A kutatás 7565 embert vizsgáltak 50 hónapon keresztül, kor, nem, testtömeg-index és életstílus szerint kategorizálva. Ez utóbbi magában foglalta az étkezési szokásokat és a fizikai aktivitás változásait is.


A vizsgálat alatt leszokóban lévők súlygyarapodása annál nagyobb volt, minél több szál cigarettát szívtak a vizsgálat kezdetekor. Akik tovább dohányoztak, olyan mértékben gyarapították súlyukat, mint a nemdohányzók.


Francisco Javier Basterra Gortari kutatásvezető felhívta a figyelmet, hogy a dohányosok a leszokás legnagyobb gátjának általában az elhízástól való félelmet jelölik meg, viszont a jövőben a súlygyarapodás már nem lehet kifogás. A dohányzás egyébként is káros a szervezetre, abbahagyása viszont hozzájárul a szív- és érrendszeri megbetegedések és a rák kockázatának csökkentéséhez.


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!