A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

Csökken a szívinfarktusok száma az Egyesült Államokban

Vágólapra másolva!
Az utóbbi évtizedben a heveny szívinfarktusos esetek Kaliforniában lényegesen ritkábban fordultak elő, és a szívroham okozta halálozás is csökkent. Az igen biztató eredményeket a mind hatékonyabb megelőzési és kezelési módszereknek tulajdonítják a kutatók.
Vágólapra másolva!


Ma már az egész világon a szív- és érrendszeri megbetegedések vezetik a halálozási statisztikákat. Az Egyesült Államokban évente egymilliónál több ember veszti életét emiatt, e halálozások 68 százaléka koszorúér-betegség, szívinfarktus következménye.

Robert W. Yeh és munkatársai Kalifornia legnagyobb egészségbiztosítójának adatait dolgozták fel. A Kaiser Permanente hárommilliónál több amerikai egészségügyi ellátásáról gondoskodik. A munkacsoport valamennyi, 1999 és 2008 között szívinfarktus miatt kezelt beteg a kórlapját értékelte.


Föltételezték, hogy mivel időközben a műszeres vizsgálatok, a diagnosztikus eljárások mind korszerűbbé, érzékenyebbé váltak, egy évtized alatt jelentősen több infarktust ismerhettek fel a kaliforniai kórházakban, mint a korábbi időszakban. Ezt még az is tovább valószínűsítette, hogy ugyanakkor a koszorúér-betegség két, fontos kockázati tényezőjének, a cukorbetegségnek és az elhízásnak a gyakorisága is növekedett.


Ebben az időszakban szívinfarktus miatt 18 691 beteg került kórházba. A vizsgálati időszak első évében tényleg nőtt az infarktusos betegek száma, majd 2000-től meglepő fordulat következett. Az infarktus gyakorisága csökkenni kezdett, és a következő esztendőkben 24 százalékkal kevesebb lett a szívroham.


A betegek kezelési eredményei is ezzel párhuzamosan javultak: az infarktus utáni hónapban bekövetkező halálozás ugyancsak jelentősen csökkent. Ezt a kutatók a mind hatásosabb, korszerűbb kezelési módszereknek tulajdonították. Véleményük szerint a kevesebb szívroham pedig a szív- és érbetegségek megelőzésével foglalkozó beavatkozásoknak köszönhető.


A dohányzás megtiltása a hivatalokban, éttermekben, illetve a nyilvános helyeken, a magas vérnyomás és a cukorbetegség korábbinál hatásosabb kezelése, az emelkedett vérkoleszterin megfelelő csökkentése, a kedvezőbb életmód terjesztése igen eredményesnek bizonyult. A tanulmány a New England of Medicine szaklapban jelent meg.


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!