"Naponta ötven gramm 70 százalékos étcsokoládé - nagyjából egy átlagos méretű csoki szelet - kevésbé volt vonzó a betegek számára, mint egy paradicsomkivonatból készült tabletta vagy a placebo" - mondta Karin Ried, a tanulmány szerzője. "Pedig a néhanapján vagy rendszeresen fogyasztott csokoládé kedvező hatással van az egészségünkre."
Több vizsgálat is megállapította, hogy az étcsokoládéban lévő antioxidánsok hatékonyan csökkentik a vérnyomást. Naponta akár 30 kalóriányi csokoládé már sokat segíthet.
Egy vizsgálatban Ried és munkatársai 36 embernek adtak 50 mg, a kereskedelemben kapható étcsokoládét, paradicsomkivonatból készült kapszulát, illetve placebót nyolc héten keresztül. A paradicsomkivonat négy-öt közepes méretű paradicsomban található antioxidánst tartalmazott, míg a placebo kapszulákban csak szójaolaj volt. Bár az étcsokoládé volt a leginkább jótékony hatással a vérnyomásra, a résztvevők többsége nem találta jó ötletnek ezt a kezelést. A "csokoládé csoport" több mint a felének nehezére esett ekkora mennyiségű csokoládét minden nap, míg 20 százalékuk elfogadhatatlan hosszú távú kezelésnek tartotta. A kapszulával kapcsolatban a betegeknek nem voltak ellenérzéseik.
A kutatók szerint az lehet a csokoládé elutasításának az oka, hogy nem mindegy, 12 héten át önként vagy kötelező jelleggel kell fogyasztani napi rendszerességel ugyanazt az élelmiszert. A résztvevők többsége az erős íz, valamint a zsír-és cukortartalom miatt érezte elfogadhatatlannak a csokievést, mint hosszútávú kezelést. Azonban ez a vizsgálat újra bebizonyította, hogy az étcsokoládéban lévő antioxidánsok jótékony hatással vannak a szervezetre.