Kristin Bilyeu és az Egyesült Államok Mezőgazdasági Kutató Intézetének munkatársai olyan olajat szerettek volna fejleszteni, mely egészséges, hosszú időn keresztül eláll, és gazdaságos. Az új olajnak az olajsav a stabil komponense, mely telítetlen zsírsav. Nem szükséges hidrogenizációt alkalmazni, ami ugyan stabilizál, azonban telíti a zsírsavat. Az olajsav az olívaolaj fő összetevője, azonban a szójababban viszonylag kevés található meg belőle. A kutatók arra jöttek rá, miként állíthat elő a szójanövény több olajsavat.
1970 óta ismert, hogy a telített zsírsavak, melyeket egyes krémek, a sajt, és a vaj tartalmaznak, igen káros hatást fejtenek ki a szívre. A zsír helyettesítése során az érdeklődés már korán a szója felé fordult, azonban a szójaolaj hő hatására könnyen bomlik, a tartósítás viszont telített zsírsavat eredményezett.
Bilyeu és Grover Shannon professzor (Missouri Egyetem) természetes körülmények között való tenyésztéssel elérték, hogy a szójából nyert olaj olajsavtartalma 20-ról 80 százalékra emelkedjen. Az új olaj ráadásul stabil volt, ami utókezelést nem tett szükségessé. A tanulmány, mely a BMC Plant Biology oldalain olvasható, felveti, hogy a szójaolaj a jövőben a bioüzemanyag szerepét is betöltheti.
Szeptember 26 - a szív világnapja
Az először tíz éve, 2000-ben megrendezett napon világszerte igyekeznek fölhívni a figyelmet a szív és érrendszeri megbetegedések kiemelkedő gyakoriságára, a megelőzés fontosságára, társadalmi jelentőségére. Számos rendezvényen propagálják a szívet kímélő egészséges életvitelt, a több mozgást, a dohányzás elhagyását, az egészségesebb táplálkozást, mérik a vérnyomást, a koleszterinszintet. Az idei világnap jelmondata: Élj és mozogj a szívedért.