A Los Angelesben végzett kutatás adatai szerint csak a konyhák 61 százaléka kapna A vagy B minősítést egy ellenőrzésen, a többi azonban még a C szintet is alig üti meg.
"Nem szeretném, hogy olyan otthonba hívjanak meg vacsorára, ahol a konyha még a C minősítést sem kapja meg" - nyilatkozta Dr. Jonathan Fielding, a Los Angeles Megyei Közegészségügyi Igazgatóság igazgatója. Összehasonlításképpen, a Los Angeles megyei éttermek 98 százaléka A vagy B minősítést szerezne egy esetleges éttermi ellenőrzés során.
A mostani kutatás az elsők között mérte fel a civil háztartások élelmiszerbiztonságát. 2006-ban a megyei egészségügyi bizottság otthoni konyhabiztonsági programot indított, amely segítette az érdeklődőket az élelmiszerbiztonsági szabályok otthoni betartásában. Ezzel együtt egy online tesztet is összeállítottak, ami az éttermi ellenőrzések mintájára vizsgálta a konyhák állapotát. A kutatási eredmények alapját a 2006-2008 között kitöltött tesztek adták. A vizsgált konyhák közül 34 százalék kapott A minősítést, 27 százalék B-t, 25 százalékuk C-t, 14 százalékuk pedig ennél is rosszabbat.
Az Egyesült Államokban évente mintegy 87 millióan betegszenek meg valamilyen élelmiszer miatt, ezek közül 371 ezren kerülnek kórházba, 5700-an pedig bele is halnak betegségükbe.