5 étel, amitől jobban forog az agyunk

Vágólapra másolva!
Agysejtjeink hasznos tápanyagokat igényelnek, fontos, hogy ne csak a stressz ellen legyünk felszerelkezve, hanem jobban is tudjunk koncentrálni. De milyen ételekkel tudjuk ezt elérni?
Vágólapra másolva!

Nincsen az agyunktól változatosabb szerkezetű testrészünk, éppen ezért van ennek a szervnek tízszer annyi energiára szüksége, mint a többi sejtnek. Hogy idegeink információátvitele és a reakciógyorsasága kielégítően működhessen, mindenekelőtt komplex szénhidrátokra, vitaminokra és ásványi anyagokra van szüksége.


De milyen ételekkel tudjuk fokozni az agyunk teljesítőképességét?


Gabonapehely


A legjobb megoldás, ha a teljes kiőrlésű gabonát fogyasztunk. Az egyszerű szénhidrátokkal szemben - ilyen például a cukor, vagy a fehérliszt - ezek komplex szénhidrátok, és hosszú távú energiaellátást biztosítanak. Ezzel mindenekelőtt az idegeinkkel teszünk jót. A kiegyensúlyozott vércukorszint megakadályozza a gyöngeségérzetet és a hirtelen támadt ehetnéket. A gabonapehely magnéziumot, vasat és különböző B vitaminokat is tartalmaz, ezek az idegvégződések közti megfelelő ingerület átvitelért felelnek.


Diófélék


A magas triptofán bevitel a koncentrációs feladatok megoldásánál hat serkentőleg. Az aminosav és a B-vitamin elengedhetetlenek a szerotonin felépülés folyamatában. A mogyoróban, a mandulában és a kesudióban ráadásul még antistressz ásvány, magnézium is található. Nassolj két étkezés között diákcsemegét, ami ideális egyvelege a magvaknak és a szárított gyümölcsöknek, gyors tápanyagfelvételt biztosítva ezzel.


Lazac


Az egészséges, esszenciális omega-3-zsírsavakat testünk nem tudja magának előállítani, ezeket speciális ételekkel kell pótolnunk. Nem csak a szívért és a keringésért, a kiegyensúlyozott agyműködésért is felelnek. A lazacban gazdagon fellelhető mindez, akár füstölve, akár frissen fogyasztjuk. Ugyan a halolaj tartalmazza a legmagasabb számú omega-3 zsírsavat, fellelhető bizonyos diófélékben is, esetleg még a len- és szezámolajban.


Zsírszegény húsok


Van valami közös a sovány disznóhúsban és egy szép steakben: cinkkel és B12 vitaminnal látják el a szervezetünket. Az állati forrásból érkező ásványok könnyebben felszívódnak a szervezetünkben, mint a növényi eredetűek. A B12 vitamin közvetlenül az idegsejtek építésében érdekelt, így előremozdítja a tanulást segítő és a koncentrációs képességet is. Ha vegetáriánus vagy, akkor a tojás, a búzacsíra és a teljes kiőrlésű gabonák helyettesíthetik ezeket a vitaminokat.


Tojás


A reggeli tojás nagyon egészséges. Sokáig tiltólistán szerepelt, a koleszterinszint emelése miatt. Azóta tudjuk, a szervezet magának is előállít koleszterint, és többlet esetén le is bontja azt. A legfontosabb mégis a tojássárgájában található anyag, a B vitamin kolin, mert közvetlenül az idegsejt cserélődésre hat. Megfeszített szellemi munka alkalmával milliárdnyi idegsejtjeinknek folyamatos utánpótlásra van szüksége. A kolint egyébként a sajtfélék és a tofu is nagy mennyiségben tartalmazzák.


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!