A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Miért lesz jobb a hangulatunk a kávétól, és hogyan hat ránk a csokoládé?

Vágólapra másolva!
"Nehezen megkülönböztethető, hogy mi számít ételnek, és mi az, ami már drog. Természetes dolgok is lehetnek drogok" - idézi a New York Post Gary Wenket, az Ohio-i Egyetem Orvosi Karának professzorát. Wenk új könyve a "Your brain on food" (Ételek hatása az agyra) címet viseli.
Vágólapra másolva!

Az Ohio-i Egyetem kutatói arra keresik a választ, miért hatnak bizonyos ételek - mint a kávé és a csokoládé - a hangulatunkra. Ahogyan az alkohol és a drogok, ugyanúgy az ételek és a fűszerek is izgathatják vagy nyugtathatják az agyat. Különböző ételek az agynak más-más régióit stimulálják, növelve a dopamin- és a szerotoninszintet, így hozzájárulva jó kedvünkhöz. Ám az éremnek mindig két oldala van. Bizonyos aminosavak hiánya depresszióhoz vezethet, és bizonyos esetekben őrültséghez is.


"A kávé és csokoládé által kiváltott jó hangulat nem csak a koffeinnek köszönhető, hanem annak a rengeteg dopaminnak is, amely a boldogsághormonok felszabadulását váltja ki az agyban" - mondta Wenk.


Az eufórikus boldogságérzést is az ópiátok okozzák, ezek termelődését pedig képes a csokoládéban kis mennyiségben jelen levő, hatásában a marihuánáéhoz hasonló összetevő is fokozni.


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!