Életeket menthet a dohányzásról való leszokás a terhesség előtt

Vágólapra másolva!
Egy CDS tanulmány szerint, mely 3 millió szülés adatát elemezte, a koraszülésből és hirtelen csecsemőhalálból adódó halálozás nagy része elkerülhető, ha az anya nem dohányzik terhesség során.
Vágólapra másolva!

Az U.S. Centers for Disease Control and Prevention kutatói arra az eredményre jutottak, hogy a dohányzás 5 százalékról 8 százalékra emelte a koraszülési arányt, és 13-ról 19 százalékra emelte az érett csecsemők közötti alacsony születési súlyt. 5-ről 7 százalékra emelte a koraszülöttek halálozási arányát, és 23-ról 34 százalékra a hirtelen csecsemőhalál gyakoriságát.

3,3 millió terhességet vizsgáltak Amerika-szerte, Kaliforniát kivéve 2002 során. A kismamák 11,5 százaléka, vagyis 386 ezren dohányoztak a terhesség alatt. Ha az összes nő abbahagyná a dohányzást, évente 232 millió dollárral csökkenne az egészségügyi ellátás költsége az Egyesült Államokban, ez anyai és újszülött-életeket menthetne meg.

"Körülbelül a dohányzó nők fele hagyja abba a dohányzást, amikor kiderül, hogy terhes, ám sokan sajnos nem így tesznek" - nyilatkozta a vezető kutató, Patricia Dietz, a Center for the Advancement of Health sajtóközleményében. "A dohányzás abbahagyása révén elkerülhető halálozás jelentős. Épp ezért a terhességükről tudomást szerző nőknek a dohányzás mielőbbi abbahagyását javasoljuk" - nyilatkozta dr. Diane Ashton a March of Dimes orvosigazgatója. A tanulmány az American Journal of Preventive Medicine júliusi számában jelent meg.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!