Európai Természetvédelmi Biológiai Konferencia Egerben

Vágólapra másolva!
2006. augusztus 22-26. között Eger ad otthont Európa első természetvédelmi biológiai konferenciájának.
Vágólapra másolva!

A Magyar Tudomány 2006. júniusi számát a természetvédelmi biológia témáinak, kérdéseinek szentelte. Báldi András, az MTA-MTM Állatökológiai Kutatócsoport tudományos főmunkatársa bevezetőjéből megtudhatjuk, pontosan mit takar ez a fogalom. "A természetvédelmi biológia (vagy konzervációbiológia) a biodiverzitás-krízis hatására kialakult tudományág. Célja a biodiverzitás csökkenésének megállítása. Ehhez integrálja a megfelelő biológiai (genetikai, ökológiai, hidrobiológiai), agrár (erdészeti, halászati és vadgazdálkodási) és más tudományok tapasztalati és elméleti ismereteit, figyelembe véve az adott társadalmi-gazdasági környezetet. Ez újdonság a korábbi természetvédelmi kutatásokhoz képest, ahol a tudományágak egymástól nagyjából függetlenek voltak (például sziget-biogeográfia, genetika, erdőműveléstan), és így nem voltak elég átfogóak ahhoz, hogy a biodiverzitás csökkenésének krízisét kezelni tudják. A természetvédelmi biológia elsődleges feladata a biológiai sokféleség hosszú távú megőrzése, a természetes rendszerek evolúciós változóképességének fenntartása."

Bár Európában évszádokra nyúlnak vissza a természet megőrzéséhez köthető kutatások és intézkedések, kontinentális szakmai fórum még nem alakult ki. A Magyar Természettudományi Múzeum és a Society for Conservation Biology - European Section ezért célul tűzte ki egy ilyen konferencia megrendezését. A European Congress of Conservation Biology (ECCB) című konferencia egyik támogatója a Magyar Tudományos Akadémia. A konferencia témája a "Sokféleséget Európának", utalva mind kontinensünk társadalmi-gazdasági,mind biológiai sokféleségére.

A konferencia iránt az érdeklődés minden előzetes becslést felülmúlt. A regisztrált résztvevők száma július végén meghaladta az ezer főt. A konferencia védnökei Sólyom László köztársasági elnök és Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter, plenáris előadást tart Sir John Lawton FRS, Georgina Mace FRS, Ladislav Miko, az EU Környezetvédelmi Főigazgatóság igazgatója, és Robert Pressey, a természetvédelmi biológiai tervezés egyik kidolgozója. Emellett mintegy 400 szóbeli és 400 poszter prezentációra kerül sor négy napon át, hét párhuzamos szekcióban.

A rendezvény honlapján a helyi szervezési munkálatokat irányító Báldi András szavai mellett megtaláljuk Andrew Pullin, a Society for Conservation Biology - European Section elnökének üdvözletét, valamint Luigi Botiani, korábbi elnök meleghangú köszöntőjét. Mindhárman egyetértenek abban, hogy a határok nélküli Európai Unió különösen fontos szerepet játszhat a biodiverzitás megőrzésében, s az egri konferenciának is jelentékeny pozíció juthat ebben a folyamatban. A szervezők nem titkolt szándéka, hogy a probléma fontosságára felhívják a döntéshozók, a jogalkotók és a politikusok figyelmét. Mindehhez biztos alapot nyújt az öreg kontinensen évezredek óta szorosan együttműködő emberi tényező és a természeti világ.

A konferencia tudományos eseményeit két helyszínen rendezik meg: a Hotel Eger & Park termeiben, valamint az Eszterházy Károly Tanárképző Főiskola A épületében. Mivel a plenáris ülésterem befogadóképessége 750 fő, s a regisztráltak száma már meghaladja az ezret, az angol nyelvű üléseket minden esetben kivetítőkön is tudják követni az érdeklődők. A rendezvény honlapján már most elérhetők az előadások rövid, angol nyelvű összefoglalói. Aki pedig most lemaradna, már jelentkezhet a három év múlva, 2009-ben esedékes második konferenciára.

Forrás: MTA

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!