Fizikai előadássorozat középiskolásoknak

Vágólapra másolva!
Idén második alkalommal rendezik meg "Az atomoktól a csillagokig" című, középiskolásoknak szóló ingyenes fizikai előadássorozatot. Az első előadás szeptember 28-án lesz.
Vágólapra másolva!
Az atomoktól a csillagokig http://www.atomcsill.elte.huA sorozat honlapjaELTE TTK FIhttp://ftcs.elte.hu/physics/neztanszekcsoport.php?id=ta39391fdedcca7A Fizikai Intézet honlapja

A március végéig tartó programban az ELTE TTK Fizikai Intézetében tevékenykedő kutatók és oktatók beszélnek a fizika frontvonalába tartozó fizikai érdekességekről, újdonságokról. Az előadások a 2006/2007-es évadban - akárcsak tavaly - főleg aktuális, hétköznapi életünkhöz közelítő témákat érintenek, mint az internet, a mobiltelefon, a plazmatévé vagy éppen a Nap. A sorozat az interdiszciplinaritás jegyében biológiai témákat is érint, ilyen lesz Czirók András Sejtek önszerveződésének fizikája és Derényi Imre Sejtstruktúrák fizikája című előadása.

A sorozat előző évi előadásaiban szó volt kvarkokról, a nanocsövekről és a kvantumpöttyökről. Valamint arról, meddig tágul a világegyetem, hogyan észlelhetjük a szupernova-robbanásokból érkező neutrinókat, miért olyan pusztító a cunami és a hurrikán, miért világít a Nap. Szó volt még a pörgettyűk, a káosz, a környezet és a játékok fizikájáról, valamint arról, mivel foglalkoznak a fizikusok (munkaidő alatt és után) az ELTE TTK Fizikai Intézetében - és természetesen arról is, mit tanulhat tőlük az, aki jelentkezik az ELTE fizikus alapképzésére (BSc). (A tavalyi előadások hang- és képanyaga is letölthető a sorozat honlapjáról.)

Nem lesz ez idén se másképp, hiszen a sorozat célja mindenekelőtt, hogy középiskolások számára vonzóvá tegye a fizika tudományát. Ennek ellenére a szervezők nem csak középiskolásokat várnak a rendezvényekre, hanem mindenkit, aki kíváncsi a fizika újdonságaira, érdekességeire.

Az első előadást Tichy Géza tartja Mikrohullám árnyékolása, mobiltelefonia címmel szeptember 28-án (csütörtökön), 17:00-kor. A programban szereplő minden előadást az ELTE TTK lágymányosi északi tömbjében (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A), az Eötvös teremben (földszint 0.83 terem) tartanak.

Az idei előadássorozat programtervezete:

2006.

1. Szeptember 28. Tichy Géza: Mikrohullám árnyékolása, mobiltelefonia

Bevezetőt mond Lendvai János, a Fizikai Intézet igazgatója

2. Október 12. Vattay Gábor: Az internet fizikája

3. Október 26. Cserti József: A szivárvány fizikája

Őszi szünet október 31 - november 3.

4. November 9. Pál András: Tű a szénakazalban - Bolygókeresés a Hungarian Automated Telescope projekt keretein belül

5. November 23. Rajkovits Zsuzsa: Buborékok, képek, káprázatok - a szappanhártyák színes világa

6. December 7. Honyek Gyula: A plazmatévétől a SIM kártyáig... Válaszok olyan kérdésekre, amiket csak kevesen tesznek fel

7. December 21. Juhász András: A mindennapok fizikája

2007.

8. Január 11. Czirók András: Sejtek önszerveződésének fizikája

9. Január 25. Derényi Imre: Sejtstruktúrák fizikája

10. Február 8. Horváth Ákos: Mit ad nekünk a Nap: alternatív energiaforrások fizikai háttere

11. Február 22. Kovács Béla: Kincskeresés GPS-el: a korszerű navigáció alapjai

12. Március 8. Tímár Gábor - Kern Anikó: Otthonunk az űrből - felvételek az ELTE műholdvevő állomásáról

Részletes program: http://www.atomcsill.elte.hu

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről